Kétszáz éves budai vendéglőt törölnek el a föld színéről

2012.01.09. 12:20
Balázs vendéglő - forrás: facebook.com/II.kerulet

 

"Balázs Vendéglő. Született 1799-ben, meghalt 2012-ben. De utóbbi éveiben csak kómában és egyre romló állapotban várta, hogy valami történjen. A gyors elmúlást vagy a csodával felérő feltámadást." - emlékezik meg a több mint 200 éves hűvösvölgyi vendéglőről egy II. kerülettel foglalkozó Facebbok-oldal, ahova a fenti képet is tartalmazó albumot töltöttek fel a romokról. Mint írják:

 

Az egykori vendéglővel kapcsolatos hírek, melyek az elmúlt időkben róla szóltak, az alábbi szócikkeket tartalmazhatja; tűzeset, hajléktalanok, haláleset, ismét lángolt, kábítószer, tulajdonosok pereskedése, szeméthalom, közbiztonság romlása.

És az utolsó hír, mely a végső lökést adta meg a halálához; a magántulajdonban lévő épületet törölték a műemléki nyilvántartásból. Ezzel elindult az épület bontása és végleg eltűnik a föld színéről. Reméljük legalább egy emléktábla és néhány rajta álló kép őrizni fogja majd emlékét.

és a jövő;

"...A II. kerületi önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy a valaha szebb napokat látott vendéglő helyén közösségi célokat szolgáló és a környék hangulatához illeszkedő beruházás valósuljon meg..."

 

A sorozatos tűzvészek persze lehetnének ugye a véletlen művei, de kicsit túl gyakoriak az ilyen csapások azoknál a védett épületeknél, amelyek nem akarnak elég gyorsan elpusztulni. Íme néhány fotó az épület múltjából a Műemlékem.hu-ról, ahol rengeteg információ is van az elpusztult épületről.

A fénykor:

Balázs vendéglő - forrás: muemlekem.hu
 

Elhagyatva, de még viszonylag jó állapotban 2008-ban:

Balázs vendéglő - forrás: muemlekem.hu

 

Az első leégés után 2009-ben:

Balázs vendéglő - forrás: muemlekem.hu

 

És most ugye ilyen.

Vigyázzunk arra, ami még van...