Mi legyen a hajléktalan kacatárusokkal? Adományantikvárium: legalizáljuk az aluljárókban végzett tevékenységüket!

2012.01.13. 11:28

darthwalk: Lonely Umbrella

Első hallásra meglepő ötlettel állt elő Bálint barátom. De mivel magam is rendszeresen vágok át az Örsön az aluljáróban, egyetértek: valamit tenni kell az ott tanyázó kacatárusokkal. Mivel árujuk zömmel könyv, lehet nem is rossz gondolat. Ha beválna, akár szociális mintaprojekt lehetne. Ha beválna...

 

Az utóbbi időben meglehetősen sokat jártam antikváriumokba, és utam rendszerint az Örs vezér téri aluljárón keresztül vezetett, ahol (amikor a közterületesek békén hagyták őket) hajléktalanok árulták a könyveiket. Innen ered az Adományantikvárium ötlete.

Működési elve a következő lenne: Az aluljáró fala mellett (a falra szerelve) fel lehetne állítani néhány könyvespolcot. Ezeken bárki elhelyezhetné kiolvasott/megunt könyveit, a hajléktalanoktól pedig adomány fejében "vásárolhatnának". Elképzeléseim szerint ha egy hajléktalan vállalja, hogy beszáll ebbe a projektbe, és ezzel az önkormányzat legalizálja a tevékenységét, egyúttal azt is vállalja, hogy tetszőleges adomány ellenében odaadja a kívánt könyvet, számítva a járókelők jóindulatára (tudtommal a Fedél Nélkül terjesztése is így működik).

A polcokhoz lehetne kérni az IKEA segítségét, szerintem jó reklám lenne nekik. Az önkormányzattól a szokásos engedélyek mellett ahhoz is hozzájárulást kellene kérni, hogy a polcokat a falra erősíthessék, hogy ne érjen le a lábuk az aluljáró talajára (nyári zivataroknál felázhatnak). Mivel az aluljáró tele van térfigyelő kamerákkal, talán nem lopnák el a polcokat.
Szerintem ez a megoldás egyrészről izgalmasabbá tenné az aluljáró amúgy eléggé sivár világát, ugyanakkor nem venne el akkora teret a járókelőktől, mint a hajléktalanok lepedőre kiterített könyvei.

Örülnék, ha az ötlet megtetszene valakinek, aki nálam járatosabb az ilyen projektek lebonyolításában :)

 Fotó: Darthwalk