Rendeljünk energiatanúsítványt néhány kattintással! Adásvételkor már kötelező, de számtalan más eset van, amikor jól jöhet (x)

2012.01.19. 13:32

energiatanusitvany 350x250[1]Aki 1000 m2-nél kisebb használt lakásban gondolkodik, az alighanem idén találkozik először az energiatanúsítvánnyal. Na igen, erre a kecóra például már tavaly is ki kellett állítani, ha megvette valaki, de talán a többséget akkor még nem érintette. 2012-től azonban már az 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű épületek, önálló rendeltetésű egységek, lakások adásvétele és egy évnél hosszabb bérbeadásakor is kötelező beszerezni az energetikai tanúsítványt.

A kérdés, hogy hogyan és egyáltalán minek? Menjünk szépen sorban!

Kezdjük azzal, hogy ez nem valamiféle új adó. Ahogy mondani szokták a legkörnyezetbarátabb energia az, amit nem állítunk elő. Vagyis nem csak azzal tehetünk a környezetünkért, ha minél zöldebb energiát használunk, hanem azzal is, ha takarékoskodunk vele. Például az ingatlanoknál.

Annál is inkább, mert Európában az összes elfogyasztott energia kb. 40%-át az épületek használják fel. Ráadásul Magyarországon az épületek – különösen a lakóépületek – energiahatékonysága jóval az európai átlag alatt van. Elég csak megnézni a téli hónapok fűtésszámláit.

A takarékossághoz az első lépés, hogy megállapítsuk, mennyit is „fogyaszt” az adott ingatlan, vagyis műszaki paraméterei (szigetelése, fűtési rendszere, hővesztesége) alapján mekkora a várható energiafogyasztása. Az energiatanúsítvány lényege, hogy előre megadott skálán helyezi el a lakásunk. A legjobb az A+, a leggyengébb az I. Nagyjából, mint a hűtőszekrényeknél, mosógépeknél (vagy ugye a mostanában sokat emlegetett hitelminősítőknél) és a háztartási gépekhez hasonlóan színes címkékkel is megkülönböztetik az egyes kategóriákat.

A dolog úgy zajlik, hogy kijön a tanúsító (akit a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara regisztrált) és felméri a műszaki adatokat. Mondjuk, hogy miből épült a ház, milyen az alaprajza, milyen vastagok a falak, milyen a hőszigetelés, milyen a nyílászárók állapota, milyen típusú és mennyire korszerű a fűtési rendszer stb.

 

Mikor kell energiatanúsítványt készíttetni?


Eladáskor: 2012-től minden ingatlan eladásakor kötelező bemutatni a tanúsítványt. De ettől függetlenül is érdemes elkészíttetni! Egy kiemelkedő kategória mindenképpen jól mutat a hirdetésben: drágábban adhatjuk el a jobb besorolású ingatlant, mint egy hasonló adottságú, de gyengébb minősítésűt. Az FHB szakembereinek segítségével most nem csak felértékeltethetjük a lakásunk, de elkészíttethetjük velük az energiatanúsítványt is, sőt ingatlanközvetítőjüket is megbízhatjuk az eladással. A vevő részére természetesen az FHB Bank igényre szabott hitelt is nyújt.

Vásárláskor: hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyi lesz majd a rezsink. De a tanúsítvány azt is megmutatja, fel kell-e újítani az ingatlant, s ha igen, mire érdemes odafigyelni. Az FHB-tól most friss értékbecslést és energiatanúsítványt kérhetünk egyben, a lakásvásárláshoz pedig igényeinkhez igazodó hitelt. Új lakásoknál ma már csak akkor adnak ki használatbavételi engedélyt, ha megvan az energiatanúsítvány – szóval, ha az nincs meg, el se kezdjünk tárgyalni a vásárlásról.

 

Mikor érdemes energiatanúsítványt készíttetni?


Bár csak adásvételkor kötelező az energiatanúsítvány kiállítása, egyáltalán nem haszontalan akkor sem, ha nem akarunk költözni. Mondjuk, mert…

…csökkenteni szeretnénk a fűtésszámlát. Ha az FHB-tól rendelünk energiatanúsítványt, szakértőik egyúttal javaslatot is tesznek, hogyan csökkenthetjük lakásunk energiaköltségeit. Az átalakításhoz akár egy FHB hitelterméket is érdemes választani, hiszen a csökkenő rezsiszámlák miatt még a hitel is jó befektetés lehet.

…szeretnénk felújítani a házunk vagy lakásunk. Az FHB szakemberei itt sem csak a tanúsítványt állítják ki, de abban is segítenek, hogy milyen munkákkal térülhet meg leggyorsabban a felújításra szánt pénzünk. Felújításra már most is létezik államilag támogatott lakáshitel, a támogatott termékek köre a jövőben várhatóan bővülni fog.

…ökologikusan gondolkodunk. Az energiatanúsítvány abban is segít, hogy csökkentsük otthonunk széndioxid-kibocsátását. Az FHB szakértői a tanúsítvány kiállításán túl a kivitelezés előkészítésébe is bevonhatók: segítenek eldönteni, milyen megújuló energiaforrásokat alkalmazhatunk (hőszivattyú, napkollektor, napelem stb.).

…államilag kamattámogatott lakáshitelt szeretnénk. A tervek szerint hamarosan csak akkor vehetünk fel lakáshitelt, ha előtte bemutatjuk a lakóingatlan energetikai tanúsítványát a banknál. Vagyis energiatanúsítvány nélkül nem lehet lakásvásárlásra kamattámogatott bankhitelt felvenni!

…állami lakásépítési támogatást szeretnénk. Ezt is csak akkor igényelhetünk, ha energiatanúsítvánnyal igazoljuk, hogy a vásárolni vagy építeni kívánt lakás energetikai minősítése B vagy annál kedvezőbb. Sőt! A vállalt gyermekek után járó állami támogatás, magyarán a szocpol összege is a lakás energetikai besorolásától függ. Természetesen minél jobb az érték, annál több a támogatás. Viszont ha a felépült lakás energetikai minősítése nem éri el legalább a B fokozatot, a már folyósított támogatást vissza kell fizetni.

 

Hogyan rendeljünk energiatanúsítványt?


Hogy megéri, azt láttuk. Már csak az a kérdés, hogy a legegyszerűbb megrendelni. Természetesen online! Itt akár néhány perc alatt, kötelezettségek nélkül megtehetjük. Csak elküldjük az adatainkat, kapunk egy válaszmailt a költségekről, s ha befizettük a szolgáltatás díját, 24 órán belül egyeztetik velünk a helyszíni szemle időpontját. Ha az 72 órán belül megoldható, a megrendelést követő 5 munkanapon belül megkapjuk az energiatanúsítást elektronikus formában.

„Istenem, ha minden ilyen flottul menne!”

(x)