Itt a Darvas-Raksányi rejtély megfejtése: nem politikai okokból változtak a személyek a Rákóczi hídon

2012.03.18. 17:10

A falfestmény látványterve. Raksányi Gellért itt még a kép bal szélén van. (via Fidelio)

A Nemzet Színészei a Rákóczi hídon című sorozat újabb, (remélhetőleg) befejező része következik, melyben minden titokra fény derül. Azok kedvéért, akik nem követték volna az eseményeket, gyorsan foglaljuk össze az előző részek tartalmát.

A városi falfestményeiről ismert Suppré-Neopaint csoport elhatározza, hogy a Nemzeti Színházzal összefogva felfesti az elhunyt Nemzet Színészeit a Rákóczi híd pesti hídfőjének betonfalára. Az ötlet mindenkinek tetszik.

Ezek után Leventének feltűnik, hogy Raksányi Gellértet ugyan elkezdték felvázolni a látványterven szereplő helyre, utóbb eltüntetik. Mint kiderül, megvan, csak valami miatt a falfestmény másik szélére került. Időközben azonban  mrs wilkinson kiszúrja, hogy bár tíz Nemzet Színésze hunyt már el, a képen csak kilenc szerepel: Darvas Iván nincs sehol! Megindulnak a találgatások...

Eddig tartanak az előzmények és akkor most jöjjön a befejező rész, természetesen happy enddel.

A Suppré-Neopaint bejelentkezett az Urbanistán, hogy a fenti két rejtélyt tisztázza. Ráadásként egy harmadikat is:

1. Darvas Iván nem azért maradt le a képről, mert csörgött a nagy fekete telefon (főleg, hogy a Nemzeti Színház nem is megrendelő, pusztán partner). Egyszerűen arról van szó, hogy a hozzátartozói nem járultak hozzá a festmény elkészültéhez. Korai látványterveken amúgy még szerepel is, a néhány hónapja elhunyt Garas Dezső helyén:

nemzetdarvassal.jpg

(via Fidelio)

2. Raksányi Gellért azért került át a kompozíció egyik oldaláról a másikra, mert a hidasok kicsit későn kaptak észbe (de szerencsére még időben), hogy ott hamarosan egy liftet fognak építeni. Vagyis ha több évre gondolják a festményt, akkor nem árt biztonságosabb helyet találni neki.

3. Mivel többen is fanyalogtak az előző posztban közölt kép miatt, az alkotók fontosnak tartották megjegyezni, hogy ez még nincs befejezve! Mint arra utaltam is korábban, március 25-én adják át, addigra remélhetőleg olyan minőséget érnek el, mint az a látványterven is látható.

Persze fanyalogni utána is lehet, de ez a mostani olyan mint amikor elhatározzuk, hogy meg fogjuk dicsérni egy lány fenekét: legalább várjuk meg amíg feláll a székről, mert ha korábban mondjuk neki a bókot, tök hiteltelen az egész.