Elkészült a jelentés a Volga Szálló bontásáról: a lágyvasbetétek elszakadása "megjósolhatatlan", "az épület akár fel is billenhet"

2012.03.29. 18:45

IMG_7830.JPG_360x480

Elkészült a Paneldoktor szakvéleménye a Volga Szálló bontásáról, melyet az Urbanista is jó ideje követ, s országos üggyé válásából is kivette a részét. Nos az összeállítás ha nem is olyan hosszú mint a plágiumjelentés, azért nem egy pár soros "poszt" lett.

Az anyagot Dr. Kézdi Miklós ny. egy. adjunktus, igazságügyi szakértő jegyzi, aki 1981-1984 között a Panelos lakóépületek rendszerelvű felújítása című ÉVM. 5-CPB. kutatás témavezetője volt. Annál is inkább illetékes a témában, mert eredetileg az ő tanácsát is kikérték a bontás előtt. Igaz nem követték azt...

Az óvatosan "töprengésnek" keresztelt 6 és fél oldalas jelentés (mely teljes terjedelmében letölthető innen) előbb sorra veszi a panelbontás megértéséhez szükséges alapfogalmakat, majd rátér az Ibis Hotelre.

Mint írja: "2011. év folyamán szóbeli konzultációt folytattunk a Bontási engedélyezési dokumentációt készítő cég munkatársai kérésére". Ugyanakkor a "ténylegesen folyó technológia elemei egyáltalán nem egyeznek azzal a bontási engedélyezési dokumentációval, melyet a dokumentáció készíttetője az illetékes önkormányzatnál előterjesztett. Ezt 2012. március 28.-án telefonhívásomra a bontási engedélyezési dokumentációt készítő cég ügyvezetője meg is erősítette."

És hogy mi a probléma?

1. A tető teherbírása nem a rajta dolgozó Bobcat-hez volt méretezve. (Ugye emlékeztek a fotóra?

2. A leghajmeresztőbb látvány mindenkinek az volt, amikor a felső szintek még megvoltak, de az alsókat "kibányásztak alóluk". Nos ez nem csak veszélyesnek látszik, hanem az is: ebben a helyzetben akár fel is borulhat az épület!

3. A harmadik problémát a legendássá vált videón látható eseménysor jelenti: "A főlépcsőházi felépítménynek és azt határoló északi harántfalnak hat szintmagasságú szakaszának egyidejű leomlasztása „jövesztése” eleddig csak kőbányákban ismert bontási gyakorlatot idéz. Az alkalmazott módszer különösen veszélyes, kockázatai vannak a falszerkezet bontási területen belül történő maradásának. A környezeti porártalom pedig jól látható módon nem kezelhető, nem hogy az előírt értékeken belül tartható."

A végkövetkeztésekben  udvariasan azt írja: "értékeljük a bontásban közreműködők jó műszaki érzékét és kockázatvállaló képességét" ugyanakkor "nem értjük az illetékes első és másodfokú hatóságok (építési, környezetvédelmi, munkavédelmi, stb.) tartózkodó magatartását ez ügyben".

Én sem. 

(Fotó: fixpanel.eu, félkövér kiemelések tőlem - dá)