Ezért jó festővel lakni: Balkay László óriási Krúdy-mesekönyvvé változtatta a 100 éves budai társasházat

2012.04.25. 13:24

A száz éves épületek szülinapi buliján - vagyis a Budapest100 szervezésében - jutottunk be a Várfok utca 8-ba. Az épület már önmagában is nagyon érdekes. Szeretem a hegyes szögű sarkokra tervezett, lekerekített házakat, amit még izgalmasabbá tesz, hogy a Várhegy oldalába kapaszkodó épületről van szó.

Egészen más mint egy körfolyosós bérház Pesten - ugyanis nem körfolyosós (és persze nem Pesten van). A különös alakzatok a domborzat formáját követik, amit izgalmas hidak, kanyargós gangok tesznek egyedülállóvá. Mint két útikalauzunk (Cserháti Csinszka és a programbontásban sajnos nem jelölt társnője) elmondta, ez a terület a Bécsi-kapu alatt nagyon sokáig katonai felvonulási területnek számított (akárcsak a Vérmező). Ezért épült be csak 100 évvel ezelőtt.

Itt lakott szegény Csatay Lajos, egykori honvédelmi miniszter, akit Horthy kiugrási kísérlete után elhurcolt a Gestapo, s a fogságban feleségével együtt öngyilkosságot követett el.

No de az épület manapság nem miatta, hanem egy jelenlegi lakója miatt különleges. Balkay Lászlóra nem tábla, hanem gyönyörű alkotásai emlékeztetnek. A kapun belépve a legváratlanabb helyeken bukkannak fel képei: a levélszekrények felett vagy épp a lift mellett. A ház udvarán állva nem nehéz megsaccolni, melyik is lehet az ő lakása. Akit érdekelnek, a honlapján talál további képeket a művésztől (aki amúgy zenész és előadóművész is).

Rengeteg (ahogy azt már megszokhattátok, nem a legjobb) kép az Indafotón.

Szereted az Urbanistát? Adj egy szívecskét a dá-s posztoknak ebben a nemzetközi versenyben, ahová Közép-Európa leginspiratívabb bloggereit hívták meg egy fotópályázat beharangozására.