Mi a helyzet az OPNI-ban? Fényképek és videoklip a 140 éves, öt éve üresen pusztuló, csodálatos tébolydából

2012.04.26. 11:39
~dá~: Lipót

A 2007-ben "egyetlen tollvonással" bezárt OPNI (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, közkeletű nevén a Lipót) ma is üresen áll. Hogy miért zárták be és miért nem használják ma sem semmire, arról elég sokan, elég sokfélét írtak. Alighanem valaki kinézte magának ezt az igen értékes ingatlant, csak hát ugye lecsapott a válság, s most kivárnak a fejlesztéssel. Nem egyedülálló történet. Az épület azóta gyors öregedésnek indult.

Márciusban a Hangmás zenekar forgatott klipet az épületben, s az elkészült film mellé az énekes Minda Endre küldött egy rövid beszámolót, Minda Kriszti pedig néhány fotót a "lipótmezei szellemkastélyról".

Szellemkastély a város felett – látogatás a Lipótban

 Kihalt folyosók málló vakolattal, falakból kiálló csövek, néhány fura gép, omladozó erkély – ez fogadja azt, aki - kizárólag engedéllyel - beléphet az egykori „sárga ház” területére.

Márciusban videoklipet forgattunk a volt Országos Pszichiátriai Intézetben. Mivel 10 évvel ezelőtt látogatóként már megfordultam az akkor még működő intézményben, kíváncsi voltam, hogy fest ma. Kívülről ugyanolyan gyönyörű az épület, leomlott díszítőelemekkel, ütött-kopott szobrokkal. Tartozik hozzá egy park, sőt, még saját kápolnája is van. Amikor belépek, rögtön mellbe vág az elhagyatottság. Az őr segítőkész, elmondja, mi hol van, de egyben figyelmeztet is, hogy valamelyik üres kórterembe egy őrkutya van bezárva, így jobb lesz, ha nem nagyon bolyongunk az épületben.

Furcsa, hogy bár még csak öt éve zárt be az intézet, a termek, lépcsőházak labirintusa olyan, mintha már évtizedek óta üresen állna. Meredek belegondolni, hogy pár éve itt még emberek éltek le éveket. Bár én szeretem az ilyen hangulatú helyeket, nem biztos, hogy ez a környezet a betegek felépülését is elősegítette annak idején.