Modern építőművészet a Pesti Hírlap 1930-as nagy naptára szerint. Tényleg nem épült nálunk semmi izgalmas akkoriban?

2012.05.09. 00:10

arpad.jpg

Nagyon érdekes cikket küldött nekem Attila, mely a Pesti Hírlap 1930. Évi Nagy Naptárában jelent meg, Modern építőművészet címmel. A bevezetőben büszkén fejti ki a szerző, hogy mennyi csodálatos eklektikus épület épült a közelmúltban Budapesten, s másutt az országban (beleértve a "cseh megszállott területeken" találhatókat is).

Nos lehet, hogy bennem van a hiba, de én nem találom különösebben nagyszerűeknek a cikkben bemutatott épületeket - már ami a megvalósult projekteket illeti, mert persze a látványtervek már akkoriban is sokat kibírtak.

Legjobban az Árpád-kilátó (Friedrich Lóránd) és talán a berettyóújfalui leventeház (Csanak József) tetszik, de alighanem csak azért, mert szeretem ezt a stílust.

Semmi olyan igazán szívet dobbantó kiemelkedő nem született a húszas évek második felében? Lehet... 

Kós már nem kap munkát Erdélyben, Rimanóczy még a szárnyait bontogatja, Kozma még nem talált rá a későbbi stílusára, Árkay(ék) legjobb temploma még nem épült fel, Breuer Marcell pedig akkoriban épp világhírű bútorokat tervez.

Vajon mi az, ami emlékezetes a magyar építészetből a 20-as évek második feléből? Talán Medgyasszay valóban szerethető, mátraházi "pagodája"? Kell lennie még valaminek! Aki tudja mi az, ossza meg velünk!

(És persze böngésszétek végig a beszkennelt oldalakat is, érdemes!)