Végre Budapesten is megjelentek a fonalgerillák: valaki kötőtűvel támadott meg egy bringatárolót a Klauzál téren

2012.05.09. 15:54

A street-artnak igen sok vállfaja van, de a legbájosabb, legszerethetőbb alighanem a gerrilakötés: kötőtűvel, nagymamásan, meleg pulcsiba burkolni a köztéri tárgyakat. Eleddig csak külföldi blogokból ismertem a módszert, ám ma kedves barátom Tücsi - akivel amúgy együtt lépek fel este a Csiborban - a fenti fotóval és egy linkekben gazdag levéllel lepett meg:

 

Kedves Dá! Kedves Urbanista! :)

Mint botcsinálta gerillaszakértő és mint fonalmániás nőszemély fél éve belebotlottam egy jelenségbe, ami az "illegális"városszépítő  tevékenységek, ill. a street art válfajai közül azonnal a kedvencemmé vált. Úgy hívják, hogy guerilla knitting (gerillakötés), illetve hallottam már yarn bombing, yarnstorming néven is emlegetni (én azt hiszem a fonaltámadás szót használnám rá).
 
Egyre több helyen alakulnak lelkes csoportok világszerte, akik titkos találkákon bonyolítják a szálakat, aztán az éj leple alatt lecsapnak a kötőtűkkel... és bamm! reggelre szivárványba borul egy szürke korlát, egy addig csupasz fatörzs, egy telefonfülke, vagy éppen egy komplett híd...

Ezt a képet már biztosan sokan látták:
 
yarn-bombing-1[1].jpeg
 
 
Ez pedig a KNIT CamBRIDGE, Kanadából, az ontariói Cambridge-ből:
 KNITcamBRIDGE progress Sept. 9
Fotó: The Bees - még több kép itt.
 
 
Kedvenc street art művészem Agata Olek, Amerikában élő lengyel textilszobrász, aki bármit körbehorgol, ami az útjába kerül, nemegyszer komoly társadalmi problémákra hívva fel a figyelmet ezen a szokatlan módon. Köztéri szobrokat, járműveket, de komplett szobákat is állított már ki installációként, berendezési tárgyastul, emberestül(!). 
 
kifp[1].jpgsculptures_olek_07of26[1].jpg
 
Fotók: agataolek.com
 
 
És ez még mindig csak kiskanálnyi ízelítő a rengeteg fellelhető alkotásból...

Budapesten is felbukkannak itt-ott hasonló akciók, a Design Bazár rendezett tavaly egy ilyen témájú flashmobot a Blahán.

De legnagyobb boldogságomra a névtelen fonálgerillák most is tevékenyek: a mellékelt fotót ma reggel lőttem a Klauzál téren, az Ellátóval szemben. Írjál róla, ha belefér a profilba és kérd meg a tisztelt publikumot, hogy tudósítsanak róla, ha tudnak még hasonlót! :)

Pussz, 
Tücs
 

Naná hogy belefér, és a kedves publikumot is megkérem, hogy szóljon ha lát hasonlót. 

Frissítve: még több magyarországi példa ebben a posztban.