Szépen megcsinálták az épületdíszítést a neonreklám mögött, ahol senki sem látta. Majd levették a reklámot, s közben leverték

2012.06.06. 11:57

~dá~: IMG 1908

A Blaha Lujza tér sarkán van egy remek kupola. Ennek már önmagában örülni kell, mert a budapesti kupolák jelentős része sajnos megsemmisült, és sajnos nem épült újra. Még azzal együtt is szeretni való és nagyon jellegzetes, hogy a tetejét díszítő Hermész-szobor mára elkallódott.

Erzsébetváros 1896-2011

Forrás: Erzsébetváros

Ezért is örültem neki, hogy 2009-ben felújították az épületet. Nem csak a 430 négyzetméter horganylemezt cserélték le, hanem (az évek alatt erősen "letisztult") homlokzat is megszépült. Ám valamit nem értettem. A kupola alatt ugyanis - elég randán - egy hatalmas reklámfelirat díszelgett korábban: GORENJE. 

rakoczi_ut_07_003[1].jpg

Fotó: hazaitajak.hu

A felújításkor pedig meglepő módon szépen kifestették, helyre tették a díszeket a felirat mögött is! Először nem értettem, mi ebben a jó,  de hát biztos nem járt még le a reklámszerződés, a felújítás pedig a teljes házra kiterjedt. Gondoltam, ez az a műfaj, mint amikor a katedrálisok tetején is szépen kifaragták aprólékosan a kőszobrokat, melyeket ember soha nem lát, de majd a Jóisten gyönyörködik bennük. Így nézett ki 2009-ben frissen felújítva, még felállványozva:

Blaha Lujza ter

(Fotó: Silberredner)

Hanem aztán jött az újabb fordulat: tavaly eltűnt a reklámfelirat. Viszont ott maradt a tartószerkezete és sikeresen leverődött a díszítmények jó része is.

Ronda, de legalább a nagyításon látszik: kaptárokat formáztak rá, ami szépen jelzi, hogy valaha pénzintézet működött itt. Mint az ebből a remek összefoglaló cikkecskéből is kiderül

Egy darabig bíztam benne, hogy megcsinálják tisztességesen, ha már leszedték. Sőt logika abban is lett volna, hogy egy újabb felirat kerül a helyére, de nem. Kicsit olyan ZP vs önkori szindróma: úgy is problémás volt, így is az, viszont így legalább már pénzt sem termel.

Valami fémhulladékgyűjtő elvihetné onnan (a kupolához kéretik nem nyúlni!), aztán esetleg gerillakőművesek helyrerakhatnák a homlokzatot, mert félő, hogy különben így marad legalább egy évtizedig...

Ja és egy kérdés! Tényleg semmi köze a fenti poszthoz, de nem tudja valaki véletlenül mi lehet az a fém izé ott az archív képen balra a kupolától?