Lakótelepi gerillanénik: bájos kertek a panelházak közt

2012.06.25. 09:23

 

Vannak dolgok, amelyekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy világmegváltó újdonságok, menők és trendik,  pedig mások jó ideje a legnagyobb természetességgel csinálják. Ilyen mondjuk a kerékpározás. Budapesten csatákat kell vívni egy-egy biciklitárolóért, pedig egykor ott volt minden templom, tanácsháza, iskola és Áfész bolt előtt - és sok helyen máig ott van. Na meg persze ilyesmi a gerillakertészet is...

Illegálisan növényeket ültetni a városban igen fiatalosnak tűnő dolog, pedig lakótelepekbe kényszerülő nénikék már vagy fél évszázada űzik. Aki úgy nőtt föl, hogy megszokta az udvart, az nagyon nehezen áll át a panelre. Nem véletlen, hogy a házak aljában - igen, ej-ej közterületen - sokan kiskerteket alakítottak ki. Kicsit más ez mint a közösségi kertészet, de épp oly remek dolog.

 

 

Alighanem az illetékesek és az ott lakók is örülnek, hogy valaki lelkesedésből megcsinálja a ház előtti placcot. Ráadásul a trendi gerillákkal szemben - tisztelet a kivételnek - a gerillanénik nem csak elültetik, elvetik a növényeket, hanem gondozzák is azokat.

 

 

Az itt láthatót például nagycsoportos Janka lányom szúrta ki a Jókai úti lakótelepen, és csinált róla pár fotót a telefonommal. Az egyik oldali nénié virágoskert, aranyosan kirakott utacskákkal és barkács-madáretetővel, a másik oldaliéban haszonnövények is teremnek, pl. paradicsom és petrezselyem.

 

 

Ismertek hasonlót vagy még szebb lakótelepi gerillakertet? Küldjétek el!