Újlipótváros vagy Budavár? Melyiket szeretitek jobban? Folytatódik az Urbanista városnegyed-bajnoksága

2012.08.11. 17:52
Coctails: a Vár alatt.. Tschöppy: Közösségi tér

Fotó: Coctails (Vár) és Tschöppy (Szent István Park)

Szeretettel köszöntöm a szurkolókat, a Városnegyed-bajnokság második fordulójában. A verseny célja: megtalálni Budapest legszerethetőbb lakókörzetét. Az elő szakaszban összeszedtük a 16 indulót, melyek zömét Ti, olvasók ajánlottátok. A következőkben pedig – akár egy focibajnokságban – összecsapnak a csapatok. Minden versenyzőre egy-egy hétig lehet szavazni, egyszerű lájkolással a Facebookon. (A poszt írásának pillanatában is zajlik az Észak-Kelenföld - Lipótváros mérkőzés, az állás jelenleg 106:64 az újbudai negyed javára!)

A sors úgy hozta, hogy ma is két Duna-parti induló csap össze, egy pesti és egy budai: ÚJLIPÓTVÁROS és BUDAVÁR. Mivel a versenyben nagyjából 10-20 ezres városrészek vesznek részt, az előbbiből "vágni kellett" (a déli, régebbi rész maradt benne vagyis Belső-Újlipótváros), az utóbbinál pedig két sokak által javasolt városrészt, a Várat és a Víziváros I. kerületi részét vontuk össze, mégpedig a kerület által is használt közös név alatt. A pontos határokat itt találjátok.

 

Ha már most tudod, kire szavazol, kattints ide és nyomj egy lájkot Budavár vagy Újlipócia képének. Persze akár mindkettőre is szavazhatsz, ha egyformán szereted őket. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk.

 

Ha érdekel a hátterük is, olvasd el a rövid összefoglalót és szavazz utána. (Meg amúgy az egész szavazástól függetlenül is érdemes kicsit végigböngészni a két negyed ismertetőjét, hisz a játék egyik célja épp az, mint a blogé: megismerni jobban a városunk…)

 

Mit írt róla az Urbanista?

Újlipótváros

 

Budapest egyik legsűrűbben lakott (és meglehetősen furán házszámozott) városnegyede, amely a zsúfoltság ellenére hatalmas népszerűségnek örvend. Ennek több oka van. Egyrészt a jó fekvés (belül van, de a Duna-parton), másrészt a belső kerületekhez képest jó állapotban megmaradt lakásállomány, de vannak ott háztömbnyi belső kertek és olyan kis boltokkal teli utcák is, mint amilyen a Pozsonyi, amely a városrész "falunapjának" is névadója.

 

A főváros más részeihez hasonlóan itt is megindult az utcák sétálósítása, ami egyeseknek tetszett, másoknak nem, megint másoknak pedig nagyon nem.

A lakások között valódi különlegességek is akadnak, például penthouse-ok saját lifttel, vagy egy olyan 16 négyzetméteres kecó egy Eiffel-iroda tervezte épületben, amelynek 6 méteres a belmagassága.

Nem egy mulatónegyed, a szórakozóhelyeket itt sem különösebben szeretik a lakók.

 

Budavár

Kevés városnegyed kap nagyobb figyelmet országosan – és természetesen az Urbanistán is – mint a Várnegyed. Ezek olykor pozitív események – ilyen például az Ybl-korlát megújulása, vagy az, hogy végre hosszú évtizedek pusztulása után megkezdődött a Várbazár rekonstrukciója. De persze akadnak negatívak is. 

Kétségtelenül az I. kerületben a legmagasabb Budapest több évtizedes szégyenfoltjainak aránya (még úgy is, hogy a már említett Várbazárt szerencsére rekonstruálni kezdték), melyek közül több is ide esik az általunk vizsgált negyedbe. Ilyen a Dísz téren a Honvédelmi Főarancsnokság épülete, a folyton újraálmodott, de soha el nem készülő Széll Kálmán tér, a sokmilliós nem létező marketingszőlő, a Vár oldalába fúrt, félbehagyott mélygarázs stb. De mondjuk a Batthány térre is ráférne egy optikai tunning.

 

Ugyanakkor sehol a városban nem olyan magas a különleges ingatlanok aránya sem mint itt. Elég csak az eladó Várkert Kaszinóra, a szektaszentélyekre, a saját borospincés lakásra, vagy épp a Krúdy-mesekönyvvé illusztrált 100 éves Várfok utcai házra gondolni. De tulajdonképpen arrafele minden ház udvarán, lakásában, pincéjében akad valami érdekes.

 

Látnivalóit kiemelni fölösleges, mert tulajdonképpen az egész negyed egy nagy látnivalóhalmaz a Mátyás-templomtól a Királyi Palotáig. Na meg persze ott a gyönyörű panoráma!

Fantasztikus tervek természetesen ide is szoktak születni. Ezek egy része „népi kezdeményezés” (mondjuk az Alagút felosztása), de a várba vezető üvegkabinos libegőt maga a főváros ígérte be. Ugyanakkor készülődik egy nagy átfogó rekonstrukció az egész várra. Hogy pontosan mit fog tartalmazni azt még senki sem tudja, de az is nagy szó, hogy legalább a Várbazár-része megvalósulni látszik.

 

Ingatlanárak

Újlipótváros

Az Otthontérkép szerint Újlipótváros (a tágabb értelemben vett, Dráva utcáig tartó városrésszel számolva) kínálati ingatlanárai 306 ezer Ft/négyzetméter körül mozognak, míg az értékesítésiek 288 ezer forint. Vagyis nincs túl nagy különbség, ami nagy keresletet feltételez.

 

Meglepő, hogy a kerület többi részétől nem térnek el lényegesen az ingatlanárai, legalábbis nem annyira mint amennyire Belső-Terézvárosétól, Belvárosétól, Lipótvárosétól vagy épp a belső budai városrészekétől. Azoknál ugyanis mind jóval olcsóbb, kiváltképp ami a kínálati árakat illeti, hiszen főleg a belső pesti kerületek némelyik erősen túlárazott.

ujlipot-var-kinalati.jpeg

 

Forrás: Otthontérkép

Mindez főleg annak a fényében különös, hogy a Szent István park környékén találjuk Pest legdrágább lakásait (néhány éve bemutattunk 1,48 millió Ft/négyzetméterért árult pecókat, meg olyanokat, amelyeket 870 ezer forintos havi bérleti díjért kínáltak).

A XIII. kerületen belül egyértelműen Lipótváros a legnépszerűbb, és ez tartja leginkább az árát. Figyelemre méltó, hogy néhány éve még az északabbi kerületrészek árai elhúztak mellette, mostanra azonban visszaszerezte elsőségét – igaz árai csökkentek.

xiii-varosreszarak.jpeg

Forrás: Otthontérkép

Ami meglepő, hogy a kiugró kuriózumok ellenére Lipótvárosban relative olcsók a bérleti díjak. Legalábbis az összes szomszédos városrészben – beleértve Óbudát, Angyalföldet, Terézvárost – drágábbak.

alberletek.jpeg

Forrás: Otthontérkép

Budavár

Budavár ingatlanárai az Otthontérkép szerint is elég mozaikosan alakulnak. A legkiemelkedőbb természetesen a Vár (kínálati: 375 ezer forint/négyzetméter, értékesítési: 341), míg Dél-Víziváros (egy kalap alá véve Krisztinavárossal 354 kínálati és 322 értékesítési). A különbség elég nagy, amit azonban erősen torzít, hogy a Várban nagyon kevés a lakás, és nagyon kicsi a mozgás

Olykor azért belebotlani 5,2 milliárdért kínált, még csak nem is felújított kecókba is, sőt van olyan lakás (igaz országos hírű alkotók falfestményeivel és faragványaival) amelyet néhány éve 2 milliós négyzetméteráron kínáltak.

 

Az Otthontérkép egyéb mutatói

A garázsárak természetesen Budavárban magasabbak (2,7-3,2 millió, Újlipótvárosban pedig 2,2-2,7), de még mindig olcsóbbak, mint a Duna túlpartján a Belvárosban. A parkolási díjak viszont egyformán a legmagasabb kategóriába esnek mindkét versenyzőnél, hiába olcsóbb környék Újlipócia, itt a Nagykörúton belüli árakkal ketyeg a parkolóóra.

parkolasidij.jpeg

Forrás: Otthontérkép

 

Ami a lakásbetöréseket illeti, az I. kerület verhetetlen a belső kerületek közt: ez az egyetlen, amely alacsony besorolást kapott a hatos skálán. A XIII. kerület mutatói is alacsonyabbak az átlagnál, de csak 2/6-os eredményt mutatnak.

A gépkocsilopásoknál viszont rosszabb a helyzet az I. kerület mutatói átlagosak, a XIII-é az átlagosnál rosszabbak.

És most, aki még nem tette meg, szavazzon!

Kattints ide és válassz a két kép közül, hogy Belső-Újlipótvárost vagy Budavárat szereted-e jobban! Persze akár mindkettőre is adhatsz lájkot. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk.

A versenyző területek határait ezen a térképen tanulmányozhatjátok, a verseny menetét pedig itt találjátok. Kedden a Belváros csap össze Herminamezővel. Tartsatok velünk akkor is!