Belső-Óbuda vagy Zsidónegyed: melyiket szereted jobban? Szavazz rájuk az Urbanista Városnegyed-bajnokságán!

2012.08.25. 21:41
Puffancs: Krúdy Gyula

Képek: Krúdy a Mókus utcában (Puffancs) és a Kazinczy utca (Két Cica Konyhája)

Hölgyeim és uraim, ez itt kérem a Városnegyed-bajnokság, az Urbanista és az Otthontérkép közös játékának újabb nyolcaddöntője. A cél még mindig ugyanaz: megtalálni főváros legszerethetőbb lakókörzetét. Ezúttal BELSŐ-ÓBUDA* és a ZSIDÓNEGYED párbajozik. A pontos határokat itt találjátok, a játék leírását, pontos dátumait és állását pedig itt. Mindkét versenyzőre jövő szombat délig lehet szavazni, egyszerű lájkolással a Facebookon.

(A  Belső-Terézváros – Németvölgy küzdelem jelen pillanatban is zajlik, még lehet szavazni ott is. Meglehetősen lanyha az érdeklődés ezen a mérkőzésen, így aki szeretne, az még könnyen fordíthat az állásán!)


Ismertetők

Nem mondom, hogy ez a világ közepe az Urbanistán, de azért született néhány poszt Belső-Óbudáról (a III. kerületről meg egész sok). A Zsidónegyedről viszont bőségesen küldtetek anyagot. Kérdés, hogy melyiket szeretitek jobban.

További részletekért érdemes elolvasni az Otthontérkép ismertetőit és átböngészni az ittlakunk.hu III. kerületi és VII. kerületi posztjait.


Ingatlanárak

Az Otthontérkép adatai szerint meglepő módon nagyjából ugyanannyiért vehetünk lakást mindkét negyedben, ráadásul az értékesítési és a kínálati ár között is ugyanannyi a különbség: egyik terület sincs túlárazva (Óbudát Kaszásdűlővel veszi egy kalap alá az adatbázis, a Zsidónegyedet pedig hagyományosan Belső-Erzsébetvárosként keressétek).

Óbudán az átlagos értékesítési négyzetméterár 253 ezer forint, a kínálati 269 (+6%), míg a Zsidónegyedben 263 és 279 ezer forint (+6%).

Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

 

Ennek ellenére a bérleti díjakban már van eltérés. Nem csak a belvárosi árakkal egyező Belső-Terézvárosnál olcsóbb Belső-Erzsébetváros, de Óbudánál is!

Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

Garázsárak és az ingatlanárakat befolyásoló egyéb tényezők (panoráma, kislakás, nagylakás, felújított, tégla, panel stb.) itt olvasható.


Az Otthontérkép egyéb mutatói

Nagyon nehéz lenne megmondani, hogy melyik negyed a biztonságosabb (és nem csak azért, mert itt csak kerületi adatok állnak rendelkezésre).

Ha a lakásbetöréseket nézzük, mindkettőben kevesebb a bűneset a budapesti átlagnál, de Óbudanak (1/6) valamivel jobbak a mutatói mint Erzsébetvárosnak (2/6).

Ugyanakkor a kocsilopásokat nézve a VII. kerület az összes versenyző közt a legbiztonságosabb, sőt egész Budapest négyes elitjébe tartozik (+XVI., XVII., XXII.).

 Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép


És most, aki még nem tette meg, szavazzon!

 

Kattints ide és válassz a két kép közül, hogy Belső-Óbudát vagy a Zsidónegyedet szereted-e jobban! Persze akár mindkettőre is adhatsz lájkot. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk.

 

A versenyző területek határait ezen a térképen tanulmányozhatjátok, a verseny menetét pedig itt találjátok.

 

*Óbudát elég nehéz feladat volt feldarabolnom, hogy a többi játékosnak megfelelően 10-20 ezres lakókörnyék maradjon belőle. Előbb észak-déli irányban vágtam ketté, majd Robinzor Kurzor tanácsára vízszintesen választottam el a Vörösvári úttal. Sajnos így sem lett homogénebb a lakásállomány, de valóban negyedszerűbb lett a terület. A körülbelül az ezredfordulón meghonosodott Zsidónegyed kifejezés alatt nagyjából Belső-Erzsébetvárost értjük.