Palotanegyed vagy Szentimreváros? Melyiket szereted jobban? Szavazz a Városnegyed-bajnokságon

2012.09.02. 07:37
Elvira: P5262051 Nemzeti Múzeum Volcy11: Feneketlen to

Fotó: Elvira (Nemzeti Múzeum), Volcy11 (Feneketlen-tó)

Mai mérkőzésünk résztvevője két olyan negyed, amelyet 2007-ben ismertek el hivatalosan is önálló városrésznek. Ezen kívül azonban nem nagyon egyeznek semmiben. Ők SZENTIMREVÁROS és PALOTANEGYED. (Határok itt.) A tét nagy! Vajon sikerül-e Újbudának elsőként a kerületek közül két versenyzőt is továbbjuttatnia? Vagy sikerül-e egy második pesti negyednek is továbbjutni a Nagykörúton belülről? Arról nem is beszélve, hogy ez az utolsó nyolcaddöntő, ahol Pest és Buda csap össze.

Ha hirtelen nem tudod miről van szó, akkor elárulom: ez az Urbanista és az Otthontérkép közös játékának, a Városnegyed-bajnokságnak egyik mérkőzése. A cél: megtalálni azt a budapesti városnegyedet, amelyet a legjobban szerettek. A játék menetét, állását itt találjátok részletesen. Voksolni pedig egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon.

Ismertetők

Palotanegyed

Józsefváros talán legjobban csengő nevű része, mely természetesen nem egyszer szerepelt már az Urbanistán: íme itt az összes vonatkozó poszt. Érdemes elolvasni a róla szóló Wikipédia szócikket (tele palotafotókkal). De van ám saját hivatalos honlapja (szerényen Európa belvárosa címmel), aztán egy rakás blogja: a Civilek a Palotanegyedért, a jó ideje pihenő, de értékes archív tartalmat felhalmozó Mágnásfertály, valamint az A Palotanegyed. Amúgy meg Józsefvárosnak van talán a legütősebb kerületblogja is, érdemes ott is böngészni, csakúgy, mint az Ittlakunk.hu vonatkozó szekciójában.

Szentimreváros

Újbuda egyik legnépszerűbb része - még ha sokan nem is tudják, hogy így hívják ezt a környéket. Olykor az Urbanistán is felbukkant a városnegyed, de részletes ismertetőt természetesen a Wikipédia kínál. Emellett érdemes belenézni az Szentimrevárosi Egyesület honlapjába és az Ittlakunk.hu kerületi posztjaiba.

Ingatlanárak

Palotanegyed

A Palotanegyed (Belső-Józsefvárosként szerepel az Otthontérkép adatbázisában) a legolcsóbb városrész a Nagykörúton belül. Sőt elsőre talán meglepő, hogy Középső-Józsefvárosnál is olcsóbb (amiben leginkább a Corvin-negyed fejlesztése játszhat szerepet), bár érdemes megfigyelni, hogy az elmúlt évtizedben egészen furcsán előzgette egymást árban a három 8. kerületi városrész. Mindenesetre a 208 ezer forintos négyzetméterár a budapesti átlag alatt van. Az kínálati ár is alig 6%-kal magasabb: 220 ezer forint négyzetméterenként. Az ármódosító tényezők (kislakás, nagy lakás, felújított stb.) itt találhatók.

Szentimreváros

Az Otthontérkép Szentimreváros nagyját a Gellérthegy városrészhez csapja, délkeleti csücskét pedig Lágymányos-Kelenföldhöz. Vagyis árai 321 és 302 ezer forint között mozognak négyzetméterenként, a kínálati árak ennél mintegy 8%-kal magasabbak.  Az ármódosító tényezőket (kislakás, nagy lakás, felújított stb.) ez esetben is érdemes figyelembe venni.


Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

 

Az Otthontérkép további mutatói

Eddig minden fordulóban azon voltam, hogy bemutassak valami meglepő térképnézetet, de lehetőleg úgy, hogy ennek is, annak is kedvezzek. Nos, most bajban vagyok. Szentimreváros ugyanis minden mutatóban jobb, mint a Palotanegyed (kivéve persze a százezer forint körüli négyzetméterenkénti árkülönbözetet, amelyről már szó esett). 

A bűnözési statisztikák nem meglepők (bár tegyük hozzá, hogy azok kerületi bontásúak), és a zöldfelület, valamint a parkosítás mutatói is a papírformát hozzák. Ugyanakkor a belvárosi környezet miatt parkolni is drágább a Palotanegyedben (az egész a legmagasabb díjú, 400 forintos övezetbe esik, míg Szentimrevároson belül változnak ugyan az árak, de ezt a szintet sehol nem érik el).

De a garázsárak szempontjából is olcsóbb az újbudai negyed:


Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

 Ami azonban igazán furcsa: mindezek mellett a bérleti díjak szinte megegyeznek:


Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

Vagyis aki befektetési szándékkal szeretne ingatlant venni bérbeadásra, annak inkább Palotanegyedben, aki kiadó lakást keres, annak inkább Szentimrevárosban érdemes keresgélnie.

Persze ebben a játékban nem ez dönt elsősorban, hanem hogy melyiket szeretitek jobban! Szavazzatok! 

Kattints ide és válassz a két kép közül, hogy Palotanegyedet vagy a Szentimrevárost szereted-e jobban! Persze akár mindkettőre is adhatsz lájkot. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk. Szavazni szeptember 9. délig lehet.

 

A versenyző területek határait ezen a térképen tanulmányozhatjátok, a verseny menetét pedig itt találjátok.