Multifunkciós mókus épül a Józsefvárosban. A vérkeringéséről állítólag egy gyümölcscentrifuga gondoskodik majd

2012.09.14. 09:56

223974_3610878389937_2119048887_n[1].jpg

Egyelőre hajóra hajaz, de holnapra mókus lesz belőle állítólag. Forrás.

 Kaptam egy levelet egy józsefvárosi akcióról, mely szerint "Egy elhagyott foghíjtelken magyar és nemzetközi művészekkel, környékbeli lakókkal, egyéb szervezettel és otthontalan művészekkel közösen egy hatalmas, többfunkciós mókust építünk fel. A mókus egyszerre lesz mobil színház, közös hangszer és egy különleges budapesti utcafantázia kiindulópontja. A projekt különlegessége az is, hogy a Józsefvárosi Önkormányzattal együttműködésben valósul meg! A 2 hónapja tartó szociokulturális projektet szeptember 15-én, szombaton, 15 órakor köztéri mókusünnep zárja, ahol közösen bemutatjuk a 20 forintos operett c. utcafantáziát és Mókus Maxit. Indulás: VIII. ker. Tolnai Lajos utca 23., érkezés: Kálvária tér."

Azt hittem először, hogy rosszul látom, de nem, tényleg mókust építenek. Persze nem szólhatok semmit, hiszen mi is készítettünk már Boogie Mamma-koncerten embernagyságú kartonpockot, melyre a kedves közönség szőrzetét ragasztgattuk fel. Úgy látszik egyszer minden ember életében óhatatlanul eljön a pillanat, amikor óriási rágcsálót kell alkotnia (vö: Beastie Boys: Intergalactic és persze Monthy Python: Gyalog-galopp). Természetesen kíváncsi voltam a részletekre, rákérdeztem és ezt a választ kaptam:

"Mókus Maxi egy 4 m magas, 5 m hosszú tárgy, alapja egy hajó, testrészei hangszerekként szólalnak meg, vérkeringését egy gyümölcscentrifuga biztosítja. Alapja hajóutánfutó, ezen mozgatható. A mókus egyébként Horváth Csilla (HoCsi) egyik novellájából származik, amelynek főszereplője, Mókus Márkus egy sikertelen politikus, aki megpróbálja megoldani a Pilisi Parkerdőben elszaporodó meztelencsigák (hajléktalanok) helyzetét.

A mi mókusunk, Mókus Maxi egy másik generáció képviselője, Mókus Márkus leszármazottja. Célja az utca megváltoztatása egy közösség, egy növekvő hálózat, egy utcai mozgalom segítségével. 

A 20 forintos cím arra utal, hogy szinte semmiből hozunk létre mindent. A mókus testrészei (beleértve a hajót is) adományozott, talált, újrahasznosított tárgyak.

Szóval akit érdekel a mókuskaland és a 20 forintos operett, az holnap 3-kor (vagyis 15-én, 15-kor) jelenjen meg a Tolnai Lajos utca 23 alatt.

Részletek: facebook.com/20ForintosOperett