Láttatok már patkányt Budapesten? Osszátok meg a legjobb rágcsálós kalandotokat

2012.09.24. 12:17

1078111_one_young_rat_in_the_corner_of_a_chair[1].jpgApám mesélte, hogy náluk gyerekkorában - egy szegény angyalföldi munkáscsaládról van szó a háború utáni évtizedekben - téglát kellett a vécétetőre tenni, hogy ne jöjjön föl a patkány. Mielőtt az ember felhajtotta volna, illedelmesen bekopogott, hogy most ő jön, a rágcsálók addig legyenek szívesek visszahúzódni a csatornába. Mindez csak arról jutott eszembe, hogy megjelent a Helyi Témában egy írás Budapest patkányhelyzetéről.

A rövid visszatekintő szerint:

"A hatvanas évek végéig patkányirtási munkák csak Budapest bizonyos részein történtek, a patkányfertőzöttség jelentős közegészségügyi veszélyt jelentett, és komoly gazdasági károkat okozott. A Fővárosi KÖJÁL 1970-ben körülbelül 2 millióra becsülte a patkányok számát Budapesten. A vizsgálat megállapította, hogy a fővárosban átlagosan az objektumok 30 százaléka, ezen belül a belváros majdnem 100 százalékban volt patkánnyal fertőzött. Budapesten 99 százalékban a vándorpatkány (Rattus norvegicus) fordult elő, a házipatkány (Rattus rattus) csak a raktárakban és a kikötőkben bukkant fel szórványosan. A rendkívül súlyos helyzet miatt 1971-ben a Fővárosi Tanács VB. elrendelte, hogy Budapest 525 km2–es területét patkánymentesíteni kell."

Ezt akkor a bábolnaiaikra bízták és azóta is ők végzik a feladatot. Én még az általános iskolában úgy tanultam, hogy Budapesten - egyedülálló módon Európa nagyvárosai közt - azóta sincs patkány, az úgy eltűnt a civilizációval, mint a fekete himlő.

Azóta változott a helyzet: vagy a patkányok szaporodtak el megint, vagy már nem kötelező azt mondani, hogy nincsenek. Bár én azóta sem láttam őket Budapesten (viszont például Drezdában fényes nappal korzózni igen), de többen is mesélték, hogy volt szerencséjük hozzá itt-ott. A már idézett cikk szerint:

"az elmúlt 3 évben a főváros 226 ezer objektumában évente nagyságrendileg 200 esetben vált ismertté patkányfertőzöttség, amely az összes objektumhoz viszonyítva 0,09 százaléknak felel meg."

Vagyis beléjük lehet azért botlani. Lamerle például végigfotózta egy macska patkányvadászatát a Duna-parton, a végkifejletet nem árulom el...

lamerle: vadászat

Ui: Ha város és macskás patkányüldözés, akkor mindenképpen meg kell említeni a dublini Christ Church katedrálist, ahol van egy mumifikálódott macska-patkány páros, akik rohangálás közben beragadtak az orgonasípok közé, aztán ottmaradtak pár száz évig.