Új luxushotelt terveznek a Nagykörútra

2012.12.04. 18:04

elől és hátul

A József körúti szellemház sorsa már jó ideje követi az Urbanista (ami persze nem nehéz feladat, elég hozzá követni a 8ker blogot). Az utolsó hír az volt róla, hogy 2009-ben újradeszkázták és bevonták védőhálóval. Bár akkor logikusnak tűnt, hogy új gazdára talált, mégsem történt semmi. Még az ingatlan.com hirdetései közt is ugyanúgy szerepel, pont ugyanazon az áron ma is, mint akkor: 2,3 milliárd forintért.

Így nézett ki akkor, de a helyzet azóta se sokat változott:

Előkerültek viszont a helyébe tervezett hotel látványtervei és leírása. A beruházó, tulajdonos neve ugyan nincs feltüntetve rajta, de több jel is arra utal, hogy egy spanyol beruházókról van szó.

Hogy pontosan hova pozicionálnák a szállodát, azt nem írja a PDF-es ismertető, de a van benne két Erzsébet körúti, ötcsillagos utalás (a Boscolo New York  Palace Hotel és a Grand Hotel Royal Budapest), ami sejtet valamit.

Persze ezek a Nagykörút északi ívén vannak, ez meg a délin, igaz az elején. Ahol azért van egy-két négycsillagos hotel: a nem olyan rég nyitott Marriott Courtyard Budapest City Center és az évek óta nyitásra váró Mercure Budapest Nemzeti Hotel. Hogy lehet-e labdába rúgni ezek mellett és ha igen, akkor mivel, azt nem tudom. Na de lássuk a terveket!

Ami a külsőt illeti, ilyen most. A legfontosabb változást alighanem az utcaszinten történik majd, hiszen azt szinte az egész városban uniformizálták a szocializmus éveiben. Ilyen lehetett eredetileg a körúti homlokzata:

imagen210fachada

Ilyesmi lenne a felújítás után:

körúti homlokzat

Az utcaképen hatalmasat dobna és nem is egyen:

utcaképben

Mert hogy van egy hátsó homlokzata is a Bacsó Béla utcára (ez látható a fenti látványterv első képén). Ez bár négy emelet (!) ráépítést tartalmaz csupa üvegből, az utcaszintről mégis alig látszik - és ha látszik, akkor sem néz ki rosszul:

hátsó homlokzat

elől és hátul

(Az 1. és a 2. kép a hátsó, a 3. és a 4. a körúti homlokzatot ábrázolja)

metszet

A 90-100 szobás hotel tervére állítólag a Főváros is áldását adta. Hogy lesz-e belőle valami? Nem tudom, de örülnék neki: egyszerre két utca képének tennének jót vele. Részletes tervek, alaprajzok itt.