Mi történik a budapesti telefonfülkékkel? Felújítás, leszerelés, átalakítás vagy újrahasznosítás? Is-is

2012.12.15. 08:18
Fwd: olvasói levél Fwd: olvasói levél

Telefonfülke az Erzsébet téren 2012 novemberében és decemberében


Telefonfülkék, mozik, postaládák, újságosbódék és a sort hosszan lehetne folytatni. Olyan városképet meghatározó  elemek, amelyek a technológiai fejlődésnek köszönhetően sorra fogynak az utcákról és egy-két évtized múlva talán már csak az emlékeinkben élnek. Persze azért addig velünk maradnak.

A telefonfülkék legalábbis egész biztos, mert míg egy lapterjesztő bezárhatja rosszul menő boltját, nyilvános készülékeket egyelőre kötelező üzemeltetni. Ezt írja elő az Európai Unió, vagyis el kell telni egy kis időnek, mire mondjuk elektromosautó-töltővé alakulhatnak (miként azzal Bécsben kísérleteznek).

Mindezt onnan tudom, hogy az utóbbi időben többen is írtatok a budapesti telefonfülkékkel kapcsolatban. Például Városjáró a városblogger levlistánkon jelezte, hogy újrafestettek többet a Belvárosban...

 

Fotó: Városjáró

...míg Eszter egy képet küldött a Facebookon arról, hogy a Karinthy Frigyes úton régi fülkéket távolítanak el:

 

Fotó: Kovács Eszter Júlia

Kíváncsi lettem, mi zajlik, a Magyar Telekomtól a következőket tudtam meg:

 

Általában a telefonfülkékről:

"A vállalat jelenleg közel 8000 nyilvános készüléket üzemeltet közterületen (a törvény által előírt 4770 darabbal szemben). Az állomások egyharmada Budapest területén működik. A közterületi nyilvános állomásokon felül mintegy 2500 darab úgynevezett megbízott kezelői, beltéri készülék is az ügyfelek rendelkezésére áll, amelyek majdnem fele Budapesten (például fodrászüzletekben, panziókban, "vendéglátó-ipari" helyszíneken stb.) használható.

A hatályos törvények előírják, hogy a távközlési szolgáltatóknak egy bizonyos számú fülkét kötelezően működtetniük kell: városokban 2500 lakosonként egyet, ennél kisebb lélekszám esetében pedig településeken egyet."

 

A bontásokról:

"A veszteségesen működő telefonfülkéket – a szolgáltatási kötelezettség teljesítésének figyelembe vételével – megszüntetik. A jelenlegi előírások szerint a működőképes érmés és kártyás nyilvános állomások aránya meg kell, hogy haladja a 92 százalékot. A leszerelt telefonfülkék elsősorban a még üzemelő közel 8 ezer fülke üzemeltetéséhez szükséges alkatrész utánpótlását biztosítják.

De a fenntarthatóság jegyében másképp is újrahasznosultak már ezek a fülkék, pl. a miskolci Műút folyóirat szerkesztősége és a Kultmélyvíz civil akciócsoport viszont meg valósított egy Németországból származó ötletet, a könyvmegállót. Lényege, hogy a miskolci fő utcán járók bármikor elvehetnek egy-egy könyvet az eredeti funkciójukat vesztett fülkékből, ha hoznak egy másikat cserébe."

 

Nos ennek szívből örültem, mert korábban posztoltam is képet hasonló külföldi kezdeményezésről, ami Nektek is nagyon tetszett.

Az újrafestésről:

"A Telekom egyfelől a társadalmi szerepvállalás fontossága miatt döntött a felújításról, másfelől pedig azért, mert a telefonfülkék hozzájárulnak a városképhez. Összesen 25 telefonfülkét újítottak most fel, ebből Budapesten 13-at, vidéken 12-t. Melyeket elsősorban az ott intézett telefonos forgalom és a jól láthatóság alapján választottak ki. A felújítás keretében nem csupán újrafestették és kitakarították és újra dekorálták a forgalmas helyen található fülkéket, hanem ezek gyakoribb ellenőrzésével igyekeznek ügyelni arra, hogy azok tisztasága és épsége hosszú távon megmaradjon.

Ezek ráadásul Adományfülkék lesznek: bármilyen hívást kezdeményez valaki ezekből fülkéből, akkor a Telekom a hívás teljes összegével támogatja a hello holnap! Adományvonal kedvezményezett szervezetét. 2012 decemberében a több mint 90 éves, 22 tagegyesületet tömörítő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének célkitűzéseit támogatják azok, akik Adományfülkéből telefonálnak bárkinek, vagy a hello holnap! Adományvonalat hívják, illetve sms-t küldenek.

A hello holnap! Adományvonala az új jogszabályoknak megfelelően 2012-ben még hívató a 1788-as rövid számon, 2013. január 1-jétől azonban már csak a 13688-as számon érhető el."

 

Hogy az évek óta megszokott adományvonalat miért kellett megváltoztatni, ne kérdezzétek. Természetesen ez is valami uniós előírás következménye…