3 klassz budapesti kezdeményezés a neten: lakatlan házak, bringás karácsonyfa és összönkormányzati ügyintézés

2012.12.17. 15:24



Közelednek az ünnepek, igyekszem tisztalappal indítani az új esztendőt. Gyorsan kiszórom hát elétek az Urbanista levelesládájában rekedt linktippeket, legalábbis azokat, amelyek még aktuálisak és emellett izgalmasak is. Itt van máris három remek kezdeményezés, a Kantaa, a Lakatlan és a Járókelő.

 


Kantaa - Humán fenyőforrás

A Kantaa lényege, hogy egyrészt az ember neten rendelhet SOS fenyőfát, ha körmére égnek az adventi gyertyák, másrészt mindezt környezetkímélő módon teheti meg. A karácsonyfát ugyanis kerékpáron szállítják ki és azt ígérik, minden kiszállított helyett egy újat ültetnek, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásunk a gyökértelen megoldásoktól se.

Lakatlan - Tedd láthatóvá Budapest lakatlan tereit!

Kortárs Építészeti Központ közösségi térképére bárki egyszerűen és közvetlenül tölthet fel adatokat és képeket parlagon heverő városi ingatlanokról. A térkép készítői azt remélik, hogy ily módon láthatóvá, feldolgozhatóvá és kezelhetővé válhat egy olyan probléma, amely nem csak itthon, de más országokban is egyre inkább része a városról zajló párbeszédnek. A szerkesztők önkéntesek segítségével folyamatosan vizsgálják majd a bejegyzések megbízhatóságát és a csak a szükséges javítások és kiegészítések után nyilvánítják azokat “ellenőrzöttnek”.

 

Járókelő - önkormányzati hibabejelentő

A Járókelő.hu célja, hogy megkönnyítse a kommunikációt a kerületi önkormányzatok és a kerületek lakói között. A lényege, hogy az állampolgárok fényképes beszámolókat oszthatnak meg a lakókörnyezetükben történt változásokról, problémákról. A közterületi megfigyelésekről készített beszámolókat az üzemeltetők továbbítják az önkormányzat illetékesének e-mail címére, a beküldött eseteket és a hivatalos válaszokat pedig felajánlják véleményezésre a honlap többi felhasználójának is.