Életveszélyes ház Pest egyik legdrágább utcájában. Törmelékdarabok borítják a sétálóutca díszburkolatát

2013.01.06. 12:09

A Dorottya utca és a Szende Pál utca sarkán álló többre hivatott ház közben lassan szétrohad... És már életveszélyes...

 - írja Qtya a Skyscrapercityn a feltöltött három kép mellé.

Fotó: Qtya/Skyscrapercity

A dolog annál is ijesztőbb, mert a Dorottya utcát nem is olyan rég Budapest egyik legdrágább utcájaként emlegették, mivel hogy itt kínálták a legdrágább lakásokat a fővárosban. Mégpedig a Palazzo Dorottyában, amely épp szembe szomszédja a szóban forgó épületnek. Kár, mert a Dorottya-Szende kereszteződés szerintem egy remekül sikerült kis "teresedés".

Fotó: Qtya/Skyscrapercity

Szó se róla, úgy tervezték, azzal is kezdenek valamit. A háztömb háromnegyedét (a teljes Vigadó utcai és Dorottya utcai frontot) hasznosították volna luxus szállóként. Ám a Hotel Renaissance fejlesztése - mely az 1873-ban épült, Weber Antal által tervezett neoreneszánsz épületet és az 1937-ben emelt, Münnich Aladár-féle, Vigadó utcai házat egy XXI. századi blokkal tette volna teljessé - már két éve el kellett volna kezdeni. Egyelőre nyoma sincs semmilyen előrelépésnek. (Érdemes végigböngészni az Építészfórum összeállítását, ahol nem csak a részletes tervek, de az állapotfelmérő fotók is megtalálhatók.)

Fotó: Qtya/Skyscrapercity

Egy biztos, a műemléki védettséget élvező, XIX. századi banképület állapota ijesztő gyorsasággal romlik. A műemlékem.hu adatbázisában 2008-ban még 5-ösre, 2009-ben 4-esre, 2010-ben már csak 3-asra értékelték az állapotát. Ma vajon hányast kapna?