Terézváros a kerületiek érdekében liberalizálna - önkormányzati válasz a vendéglátóhelyi dohányzással kapcsolatban

2013.02.03. 06:23

A terézvárosi polgármester a dohányzásért lobbizik. Szerinte műemléki környezetben lehessen füstölni a vendéglátóhelyeken címmel jelent meg poszt a napokban az Urbanistán. Az önkormányzat sajtóirodája levelet küldött, melyben összefoglalták a kerület indokait és azt, hogy hogyan látja ők a helyzetet. A történet úgy kerek, ha bemutatom az ő álláspontjukat is. Íme:

Az önkormányzat nem a dohányzók érdekei miatt kezdeményezi a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, hanem a kerületi lakosok miatt. De nem kívánja azt sem, hogy a nemdohányzóknak ezentúl szándékuk ellenére és egészségük rovására kelljen elviselniük a dohányfüst okozta kellemetlenségeket. Az önkormányzat elképzelése szerint a jegyző csak akkor engedélyezhetné a dohányzást „zárt térben”, ha az adott vendéglátóhely rendelkezik jól szeparált, professzionális füstelszívó berendezéssel ellátott helyiséggel.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását azért kezdeményezte az önkormányzat, mert a jogszabály 2012-es hatálybalépése óta addig nem tapasztalt problémákkal szembesült a VI. kerület. Az utcán, a vendéglátóhelyek előtt dohányzó emberek nemcsak azért zavarják a lakókat, mert hangosak, hanem mert a cigarettafüst beszáll az ablakaikon. Továbbá az elmúlt egy évben a szemétmennyiség is jelentősen megnőtt az eldobált csikkek és italosüvegek miatt.

A belvárosi kerületeket azért érinti még kellemetlenebbül a probléma, mert a budapesti átlaghoz képest itt lényegesen több vendéglátóhely üzemel. A kis területű, 40 ezer lakosú Terézvárosban mintegy 700 vendéglátó- és szórakozóhely található, ebből közel háromszáz hely eltérő nyitva tartással üzemel. Ez utóbbiak este 10 órától reggel 6-ig tarthatnak nyitva.

Terézvárosban egy hétvégi napon hat köbméter – 80 zsák – szemetet gyűjtenek össze a kerület takarításért felelős munkatársak. A hulladék túlnyomó hányadát az italosdobozok, palackok, a gyorséttermi csomagolóanyagok és a nemdohányzók védelméről szóló törvény bevezetése óta jelentősen megemelkedett mennyiségű cigarettacsikk teszik ki. A takarítás éves költsége tavaly megközelítette a 100 millió forintot, és ebben az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Teréz körút és egyéb fővárosi kezelésű részek nincsenek is benne. A helyzet javítása érdekében az önkormányzat először engedélyezte, hogy a vendéglátóhelyek térítésmentesen tehessenek ki hamutálcát a bejárataik elé, jelenleg pedig új munkaerő beállítása, a takarítási költségek növelése és a terhek megosztása érdekében tárgyal a vendéglátóhelyekkel.

De nemcsak az irdatlan kosz, hanem az elviselhetetlen éjszakai zaj és a füst is zavarja a lakókat. Az önkormányzat ezért tavaly nyáron kezdeményezte – élt felterjesztési jogával – a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását. A felterjesztést, amelyhez több más érintett kerület is csatlakozott, a minisztérium elutasította, de jelezte, hogy „gyűjtik és vizsgálják a további lépések megtétele céljából a jogalkalmazói tapasztalatokat”.

A helyzet magától azóta nem oldódott meg, ezért az önkormányzat képviselő-testülete decemberben pártállástól függetlenül, egyhangúlag támogatta, hogy az önkormányzat ismét éljen felterjesztési jogával. Erre a kereskedelmi törvény módosítása adott lehetőséget, amelynek egyik, 2012. október 10-től hatályos rendelkezése így szól: „Világörökségi területen a szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzlet 24 óra és 6 óra közötti nyitva tartásához a jegyző engedélye szükséges.”

Az ismételt kérés arra irányul, hogy a világörökségi-műemléki területen (Terézváros szinte egésze műemléki védettség alatt áll) a dohányzás engedélyezése szintén jegyzői hatáskör lehessen. Az indokok pedig ugyanazok maradtak:

 

 

 

 (A decemberi képviselő-testületi ülés ide tartozó dokumentumai itt érhetők el.)

 

Bízunk benne, hogy levelünkkel sikerült rávilágítanunk a probléma összetettségére és arra, hogy az önkormányzatot a legjobb szándék vezette. A kerület polgármestere nem a dohányosok, hanem az itt lakók érdekében „lobbizik”, a jegyző pedig csak abban az esetben fogja engedélyezni a dohányzást „zárt térben”, ha a vendéglátóhelyek képesek megfelelni a nemdohányzókat védő szigorú kritériumoknak.