Aknamentesített Budapest. Gyűjtsük össze az utolsó cirill betűs ellenőrzőjeleket a fővárosi házfalakról

2013.02.04. 09:00

004k[1].jpg

Budapest igen kemény ostromának ma is megvannak a nyomai (melyekről már egy könyvajánló kapcsán több szó is esett). Ezek közül talán a legkülönlegesebbek az aknamentesítést igazoló feliratok. Mint a Wang folyó blogon olvasható:

A nyolcvanas években, amikor elkezdtem járni a várost, még bőségesen volt belőlük, ha vakolatba fakulva, festésen átütve is. Sablonnal fújva vagy kézzel pingálva, az ellenőrző tiszt nevével vagy anélkül, de mindig a kötelező formulával: ПРОВЕРЕН – МИН НЕТ, ellenőrizve, aknamentes. A legfeltűnőbb a Mátyás-templom gótikus kapubélletének bal oldalán, 1945. február 14-i dátummal, egy nappal a Vár bevétele után, szemmel láthatólag a nyolcvanas években újrafestve. Pontosan húsz éve, életem első tévéinterjúján még tizenvalahányat mutattam végig a stábnak.

Ma már ennél jóval kevesebbet tudott összegyűjteni a szerző. Ráadásul az alábbi térképen azok a helyszínek is fel vannak tüntetve, ahol már csak egy fénykép őrzi az egykori felirat emlékét.


Min nyet nagyobb térképen való megjelenítése

Fontos lenne megmenteni ezeket, hiszen éppen olyan történelmi emlékek, mint azok a sorok, amiket bevagonírozás előtt a kassai új ortodox zsinagóga falára írtak zsidó magyarok, vagy annak a pilótának a rajzai a fertődi kastély falán, aki szinte képregényszerűen meséli el, hogyan került a kórházzá alakított kastélyba. Mindkét példát a műemlékem.hu említi a napokban megjelent izgalmas cikkében, hisz mindkettőt megőrizték a műemléki felújítás során.

Jó lenne, ha hasonló sorsra jutnának a МИН НЕТ-ek is. Aki ismer ilyet, írja meg a Wang folyónak vagy akár ide az Urbanistára. Köszönjük a segítséget!