Népirtás emlékműve vagy urnatemető? Egyik sem. Különleges kiállítás Budapest egyik legérdekesebb tavának partján

2013.03.03. 12:53

Amikor először szúrtam ki a furcsa objektumot a kőbányai Mély-tó partján sétálva, azt hittem valamilyen népirtás, felkelés vagy esetleg a munkásmozgalom áldozatainak emlékhelye. De nem. Semmi tragédia, egy nagyon kedves kiállítás csupán. Régi téglák, melyeket hogyan is lehetne klasszabbul bemutatni a nagyközönségnek, mint a falba építve.

2012-11-20 14.31.06

Túl sok magyarázat nincs ugyan róluk, de ennek az alkotásnak nem is a szakmai tartalom átadása a célja. Sokkal inkább bemutatni a régi hétköznapok olyan fontos alkotóelemeit, melyek különben alighanem hulladékként végezték volna.

2012-11-20 14.30.27

 

Az azért minden falszakaszon ott szerepel, hogy az ott látható téglák honnan valók - stílszerűen agyagba égetett feliraton.

2012-11-20 14.29.06

A helyválasztás nem véletlen. A kőbányai Mély tó eredetileg egy téglagyár agyaggödre volt. Ahogy a Bányászmúlt oldalán olvasható:

"A volt Szocialita Brigádok Parkja a mai Újhegyi lakótelepen, az úgynevezett "Guttman-tó" körül terül el. A tó az egykori Guttman Téglagyár agyabányája volt. A 80-as évekig ipari víz tárolására szolgált, majd a lakótelep építése során pihenőparkot építettek ki körülötte, hasonlóan a XI. kerületi Feneketlen-tóhoz. A park építésében a kerület vállalatainak dolgozói, az egykori szocialista brigádok, valamint a néphadsereg és az itt állomásozó szovjet alakalulatok kiskatonái vettek részt. A tavat és a parkot a NOSZF 60. évfordulóján, 1977. november 7-én avatták fel. Különleges látványossága a területnek az itt található szabadtéri téglakiállítás, ahol több tíz négyzetméteren ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kerületben egykor működött téglagyárak gyártmányaival."

A fenti szöveget amúgy egy porcelánplakett kapcsán állította össze az oldal szerzője:

k003-a[1].jpg

Azért ez persze erősen stilizált megjelenítés. Ha valaki kíváncsi, milyen is volt a frissen átadott (vagy akár a még épülő) tó, annak érdemes végigböngésznie a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény újhegyi képeit, melyekből a Kőbánya.info tett közzé egy merítést a közelmúltban. Nos így épült:

És ilyen volt, amikor átadták:

 

És hogy milyen ma? Természetesen sem a panelházak, sem a távvezetékek nem tűntek el. Viszont megnőttek a fák. Ha a nyugati oldalán sétálunk, olyan mintha egy angolpark tavát látnánk. Hát nem gyönyörű?

2012-11-20 14.36.32