Budapest legdögösebb mosdókagylója. Spíler: poszt-romkocsma stílusú bisztró a Gozsdu-udvarban

2013.03.24. 11:03

Spíler - fotó: Spíler

Nehéz idők járnak, ismét ráfanyalodtam az újságíró-etetésekre: az Urbanista médiaajánlatában a hirdetések árát lassan már nem forintban, hanem kalóriában adom meg.

Ennek a ellenére a Gozsdu-udvarban működő Spíler bisztró meghívásával nem nagyon tudtam mit kezdeni, mert nem vagyok én olyan magasan kvalifikált blogger, aki étteremkritikákat mer írni. De hiába utasítottam vissza udvariasan az invitálást többször is, ők hétről hétre megismételték az ebédmeghívásukat, szóval végül kötélnek álltam.

Hihetetlenül ügyes marketingesük van, mindenféle klassz húzással, de ami nekem legjobban tetszett az az, hogy nem csak egy nagy központi sajtótájékoztatóval nyitották meg a helyet, ahol kiosztottak egy egyenmenüt. Ugyanis hétről hétre leülnek 3-4 bloggerrel, újságíróval dumálni egy ebéd mellett, ahol ők szabadon választhatnak az étlapról. Semmi szájbarágós marketingszöveg, amire kíváncsi vagy, azt elmondják.

Hogy milyen a kaja, arról most már elvből nem írok - hát értek én kérem az ilyesmihez? -, de a hely nagyon pofás lett. Tipikus poszt-romkocsma stílus, ami örvendetesen hódít Pesten. Mutattam be már hasonlót: ezek azok, amelyek megőriznek valamit a romkocsmák lazaságából, helyenként kreativitásából, sőt a régi pesti vendéglők hangulatából is, de egy lehelettel elegánsabbak azoknál. És ami a legfontosabb, kinézetre egy cseppet sem lógnak ki a közösségi oldalakon pörgő dizájnbelsőfotók sorából. Ha tudtok jobb szót erre a stílusra, ne fogjátok vissza magatokat!

Persze akármennyivel frissebb is ez a stílus a romkocsmákénál, azért ebben is nehéz ma már újat alkotni. Ám apróságokban van, amivel sikerült kitűnnie a Spílernek. Ilyen például a címben is szereplő kézmosó, ami jól mutatja, hogy nem csak a Corvintetőn alkottak nagyot a mellékhelyiség-műfajban.

Spíler - fotó: Spíler

Pedig jellemző, hogy a kreativitást minden étteremben, kocsmában és szórakozó helyen a vécében próbálják kiélni. Sajnos ez legtöbbször kimerül férfi és nő jel megdizájnolásában, aminek következtében az ember nem tudja, hova is nyisson be. Itt viszont gyártottak egy kiskádméretű kézmosót, steampunk csövezéssel, eszméletlenül jól néz ki. Sajnos a sajtófotó készültekor még nem szerelték föl a szappanokat, melyek fémtengelyen elforgó fehér billiárdgolyókra emlékeztetnek.

Ügyes húzás még az is, hogy a pult mögötti falat egyetlen itallal rakták végig (ahogy az a nyitó képen látható), vagy hogy a Tripadvisorra figyelmeztető jelet nem kimatricázták (ahogy azt minden pesti vendéglő teszi), hanem bagolyfejlogóstul felrajzolták ide-oda a falra krétával.

Még több kép a Spílerről itt.