A nap képe: Demszky-huszárok vs. Tarlós-csendőrök? Dehogy, csak egy Szent Jobb körmenet a harmincas években

2013.04.01. 09:57
29 hozzászólás

31905_1_1364802038.jpg_801x520

Meglepő képet talált a néhány napja frissült Fortepanon Aesculus, a Táj-Kert bloggere. A harmincas években készült Szent Jobb körmeneten ugyanis két Budapest-zászló is feltűnik. Az egyik nagyjából a kép közepén, mely látszólag hagyományos zászló, ami 1873-tól használatban volt a közelmúltig. (Valójában épp a 30-as években cserélték meg a színeit: a piros-sárga-kéket piros-sárga-zöldre és Buda vára is zöld gyepre került a levegőből - ha nagyon akarom látom is a képen, hogy a címerpajzs csücske sötét. Kattintsatok rá a nagyításért!)

Ami azonban sokkal izgalmasabb, az a vele egyvonalban, a kör alakú ablak alatt látható másik Budapest-zászló, mely majdnem oylan, mint a mai. Ha elvetjük az időutazás lehetőségét és a Fortepan-képek manipulációját, akkor megvan a történelmi előzménye a sokat vitatott új fővárosi lobogónak.

Ez annál is érdekesebb, mert korábban nagy viták voltak körülötte, de arról, hogy használták volna korábban is, nem esett szó, mint ahogy a főváros honlapján található - amúgy elég - alapos jelképáttekintés sem említi. Pedig elég kézenfekvő érv lehetett volna mellette.

Mindenesetre teljesen egyetértek Aesculus-szal: a kép olyan, mintha épp a Tarlós- és a Demszkí-pártiak készülnének rajta összecsapásra lobogóik alatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!