Mini Magyarország épült Szarvason. A mini Nagy-Magyarországot a második ütemben adják majd át - frissítve!

2013.04.10. 14:55

Nagy-Magyarország alakú erdőnk van, a Magyarország alakú parkunk is megépült, ám ilyen mini Magyarországunk, mint ami ma nyílt Szarvason, még nem volt.* Mától ugyanis 22 emblematikus épület kicsinyített mását lehet megtekinteni az arborétumban - adta hírül a Tarvelo, mely galériájában a hazai makettek mellett néhány ismert külföldi példát is összeszedett. Magáról a projektről a minimagyarorszag.hu oldalon lehet többet megtudni, én is onnan emeltem le ezt a márciusi hóval fedett Országházat a Lánchíd és a Megyeri híd makettja közt, hogy kissé érzékeltessem a méreteket.

Az arányok ebből a werkfilmből is szépen kirajzolódnak:

Mint az arborétum igazgatója, Hanyaec Katalin elmondta:

Magyarország határát piros levelű cserjékkel ültették be, a területen a Duna és a Tisza vonalát kőszórások mutatják, látható a Balaton és a Duna, Budapestet a Parlament épülete, a Széchenyi fürdő és a Hősök tere jelképezi, de láthatják a látogatók többek között a Lánchíd és a Megyeri híd kicsinyített mását is. Az egri vár csatajelenettel várja az érdeklődőket, Szeged a Dómmal, Kecskemét a Cifrapalotával képviselteti magát. A makettek a szélsőséges időjárást is tűrő tűzálló anyagokból készültek. 

A makettpark kivitelezési költségeinek 70 százalékára nyertek vissza nem térítendő uniós támogatást, csaknem 49 millió forintot. A beruházás első ütemének teljes összege 69,7 millió forint. A projekt megvalósítása tavaly májusban kezdődött, a makettek építése 9 hónapon keresztül zajlott 12 szakember és több mint 50 kivitelező munkás közreműködésével.

Az első ütem megvalósítása fejeződött be, a második ütem keretében a történelmi Magyarország határon túli területein található emblematikus építészeti és népi építészeti emlékeket bemutató makettek készülnek majd el.

 

A szarvasi arborétum eddig is remek hely volt, kíváncsi vagyok hogy sikerült a fejlesztés (ha valaki arra jár, dobjon róla egy kommentet). 

*Frissítve: Mint arra a kommentekben felhívtátok a figyelmemet, több ilyen kezdeményezés is van már hazánkban, ráadásul ugyanezen a néven: Mini Magyarország. Az egyik a Vasúttörténeti Park szomszédságában található, bár még nincs befejezve, a másik Kisbéren. Ez utóbbi több ugyanolyan épületet tartalmaz, mint a szarvasi kezdeményezés.