Szeméttelep sírhalmokkal? Dehogy, csak egy elhagyatott budapesti temető, melyet hulladéklerakónak használnak

2013.04.14. 10:53

Pestszentimre régi temetője - fotó: hatja

Édesanyánk - Pestszentimre, 2013

Budapest egykori temetőiről a halottak napja alkalmából ágyaztam be egy térképet, ám az elsősorban a belső kerületek hajdan volt temetkezési helyeit veszi sorra. Pedig a Hungária gyűrűn kívül is volt élet... és persze halál is. Az ottani temetők sorsáról azonban jóval kevesebb szó esik. Úgyhogy akár örülhettem volna is hatja levelének, hogy felhívja rá a figyelmet, ám ami a képeken látható, az néhol elkeserítő. Fotóin három egykori - ma Dél-Budapesthez tartozó - sírkertet mutat be, szerencsére nem mindegyiknél ennyire tragikus a helyzet. Vegyük sorra őket...

Albertfalvai temető

Régi albertfalvai temető - fotó: hatja

A régi albertfalvai temető teljes galériáját a képre kattintva nézhetitek meg.

 

"ez a Savoya Auchan és az Auchan kút között van, a műholdképen egy sűrű fás rész. Ez a terület mélyebben is fekszik mint az áruház vagy az út. Van egy olyan elméletem, hogy ide szánhatták a benzinkutat csak a temető közbeszólt. Az útról nem sok látszik, mert sűrű fák között vannak a sírok, így ránézésre kimondottan régiek, 1800-as évekből lehetnek. Ami még "érdekesség", hogy a téli fagy ellenére átható ürülék szag volt, talán az áruháznak lehet ott derítője. Hajléktalanok nyomai és némi szemét is akad."

 

- írja hatja a II. világháború után felszámolt temetőről, melyről sokan nem is tudnak. A Múlt-Kor amúgy igen jó, külvárosi temetőket feldolgozó cikksorozatában csak a hűlt helyét említik, s hogy egy sírkő sem maradt belőle. Ám fotók nem ezt igazolják.

Egy Felföldi nevű illető három éve egy remek térképet állított össze Budapest használaton kívüli és ma is működő temetőiről. A régi albertfalvai temetőt is említi. Ő is egyedül csak a fenti képen látható sír feliratát tudja kiolvasni, s meg is lepődik rajta:

 

"Az egyetlen sírkő, amit ki tudtam olvasni, 1936-os temetkezésről árulkodik, ami roppant érdekes, mert semelyik Budapest-térkép nem jelez temetőt itt 1884 óta!"*

 

A teljes fotógalériát itt nézhetitek meg a temetőről.

A régi szentlőrinci temető és a Sallai úti zsidó temető

Sallai úti zsidó temető - fotó: hatja 

A Sallai úti temető teljes galériáját a képre vagy ide kattintva nézhetitek meg.

Bár a Lőrinc Center bevásárlóközpont és a Burma-vasút (aki nem tudná mi az, kattintson ide) nem a legfelemelőbb szomszédság, az egykor itt működő szentlőrinci zsidó temető egész jó állapotban van. Egy alapos - bár nem éppen korszerű - honlap is tartozik hozzá, a Wikipédia bezárt budapesti temetőivel foglalkozó szócikke szerint "a XVIII-XIX. kerületi Izraelita Hitközség gondozza". Nem volt ilyen szerencsés a temető többi része, melynek helyét ma a bevásárlóközpont foglalja el. Ahogy a Budapesti Temetkezési Intézet összefoglalójában áll:

 

"A település régebbi temetői közül legjelentősebb az Üllői úti római katolikus temető volt, mely a mai Sallai utca Üllői út  Iparvasút utca  Szamos utca által határolt területen működött. Szemere Miklós földbirtokaiból adományozta ezt a földet a lakosság számára azzal a kikötéssel, hogy ide felekezeti megkülönböztetés nélkül bárki temetkezhessen. Átadása és felszentelése 1906-ban történt meg. Itt temettek el számos hős katonát, akik a II. világháborúban estek el, valamint sok lőrinci polgárt és közéleti személyiséget. Sokszor megfordult ezen a helyen Ady Endre, aki apósa Boncza Miklós sírjához gyakran ellátogatott a lőrinci temetőbe. Ez volt a település fő temetkezési helye 1945-ig. Közvetlen mellette húzódott az izraelita temető, ami teljesen külön működött." 

"A régi lőrinci temetőket 1950-ben lezárták, majd később teljesen megszüntették. Ebben az évben vált Pestszentlőrinc Budapest városrészévé (XVIII. kerület) és temetője a Fővárosi Temetkezési Intézet kezelésébe került."

 

A régi szentimrei temető

 Pestszentimre régi temetője - fotó: hatja

A régi pestszentimrei temető teljes galériáját a képre vagy ide kattintva nézhetitek meg.

"a három közül ez a legelszomorítóbb, lekerítetlen telek, térdig áll a szemét, a sírok lerugdosva... sok helyen még megvannak a sírhalmok, szerintem akinek a rokonai nem perkáltak azt itt hagyták. egyébként egy forgalmas úton van és lakóházak veszik körbe, úgy látszik nem zavar senkit ez az állapot."

 

- áll hatja rövid helyzetjelentésében, és a képek igazolják szavait.

A XVIII. kerületi önkormányzat honlapján olvasható Pándy Tamás, Pestszentimre helytörténészének összefoglalója, mely szerint itt is a település Budapesthez csatolása pecsételte meg a temető sorsát:


"A 30-as évek végén az önálló Pestszentimre nagyközségnek a Nagykőrösi út mellett sikerült földeket vásárolnia temetőnek. Többen mesélték, hogy Keresztes Albert imrei főjegyző és dr. Pintér Kálmán községi orvos nagyobb összeggel támogatta a vételt. Az új temetőt tényleg az imreiek végső nyugvóhelyének szánták, s ennek megfelelően többholdas térséget biztosítottak. A mai Nagykőrösi út–Igric utca–Szövet utca határolta a temetőt. Van, aki azt vallja, hogy a megvásárolt rész a Szövet utcán túlra is nyúlt. (A szélessége a mainak megfelelő volt mindig.)

1940-ben ravatalozót is épített a község, s a Nagykőrösi úti temetőbe 1941 áprilisától lehetett sírhelyet váltani. A mai Kapocs utca környékéről csak nagy kerülővel lehetett megközelíteni a területet, ezért a község pénzén a MÁV 1943 novemberére elkészítette a Paula utcai vasúti átjárót. Pestszentimrét 1950-ben Budapesthez csatolták, a temetőt a Fővárosi Temetkezési Intézet kapta meg, s azonnal be is zárta, mert pénzt kellett volna fordítani rá. Ezután már csak a lőrinci új temetőben lehetett elhantolni az imreieket.

1956-ban – a harcok és az áldozatok miatt – újra temettek a pestszentimrei sírkertben.

Az imrei temető békésen „szunnyadt” a sűrű sövénybokrok védelmében. A családok nagy része rendszeresen gondozta eltávozott szerettei fejfáját, síremlékét. Halottak napja környékén rendben tartott, működő temetőnek tűnt a sok virág és az esti mécsfény hatására.

A 80-as években az tette elpusztított temetővé, hogy a járdaépítés miatt kivágták a bokrokat, és a Nagykőrösi út felől láthatóvá váltak a sírok. Nem kellett sok idő, és romhalmazzá, pusztává váltak az addig végsőnek hitt nyughelyek. A műkő sírok percek alatt eltűntek, ma csak egy-egy földkupac emlékeztet az egykoron volt sírhantokra… Így temetődött el az utolsó imrei temető."

 

A hely ma is a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. gondozásában van.


* Az albertfalvai temetővel kapcsolatban hatja küldött egy kis kiegészítést a csillagozott részhez:

átnéztem pár térképet és az 1938-as, 41-es és 43-as jelöli az albertfalvait, pont oda teszi a Hunyadi úton ahol fotóztam, a budafoki Tompa utca képzeletbeli meghosszabbításába. A 47-es térképeimen már egyiken sem szerepel, és a 28-as 30-ason se illetve annál régebbieken sem találtam eddig.