Karosszékből kertészkedhetünk szenzorokkal: jön a Pesti Borsó

2013.04.25. 14:30
0 hozzászólás

17769 172308752927174 1883276628 n

A karosszékből kertészkedés szenzorokkal, elsőre úgy hangzik, mint a távbiciklizés: az ember hátradől a kocsijában és vezetés közben néha rápillant egy monitorra a műszerfalon, amely a kerékpárját mutatja a garázsban. De itt nem erről van szó. A Pesti Borsó esetében néhány lelkes egyetemista fogott össze és a végén valami egész furcsa dolgot hozott létre. Mivel a projektnek van egy gyönyörű honlapja, a legegyszerűbb, ha onnan idézem a projekt lényegét:

 

521759 168668923291157 497986291 n.png

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesterszakos hallgatóiként ismerkedtünk meg egymással egy projektmenedzsment kurzus során, ahol kiderült, hogy igen hasonló szemlélettel rendelkezünk - így született meg a Comm-unity csoport. Közösen olyan munkába kezdtünk, ami a környezettudatosságot és a társadalmi felelősségvállalást egyaránt előtérbe helyezi. A projektünk célja a város kihasználatlan, elsősorban külsőbb területeinek hasznosítása kiskerti növények – kezdetben borsó – termesztésével.

A kurzusunk óraadója, Nemes Attila segítségével kerültünk kapcsolatba az OS Kantine gondozásában működő Budapest Farmers Hack projekttel, ami az elhanyagolt kertek újrahasznosítását támogatja. Ez a koncepció és a mi kezdeti, közösségi kertekkel kapcsolatos elképzelésünk sok pontban egyezett, ebből született meg a Pestiborsó projekt ötlete.

A Budapest Farmers Hack kitalálója egy open source technológiára épülő szenzoros rendszert fejlesztett ki, ami a mért adatokat interneten keresztül továbbítja a felhasználóknak, akik így információkat kapnak a talaj páratartalmáról, a hőmérsékletről és a fényviszonyokról. Amivel az elültetett növények állapotát is ellenőrizhetik, az adatokat vizualizációjával pedig könnyen követhetőek és megérthetőek a terület tulajdonságai. Nem csak egyéni felhasználóknak hasznos a kezdeményezés, hiszen a nyilvánosan elérhető adatok alapján azok is kapcsolatba léphetnek egymással, akiknek van kihasználatlan kertje, és akik szívesen segítenének annak megművelésében.

A projekt elsődleges partnere a Palota - 15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Non-profit Kft., mely a területet és a munkaerőt egyaránt biztosítja számunkra.

15181 174269816064401 1021637627 n

A dolog tetszett. Bár elsőre nem tűnik világmegváltásnak, rengeteg lehetőség van benne. Főleg, hogy nem a divatos - de jóval kevésbé hasznosítható - belső kerületekre koncentrál, hanem a külsőkre, amelyekben sokkal több a potenciál. Ráadásul nem csak egy technikai rendszer teszteléséről, közösségépítésről, na és egy egyetemi feladatról van szó, hanem jóval többről. Mint Bencze Csilla, a Comm-Unity egyik tagja kérdésemre megírta:

 

"A Palota 15 hátrányos helyzetű, illetve megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat, pl. van egy nyomdájuk, varrodájuk, faiskolájuk, térköveket is csinálnak stb. A telepükön volt egy elhanyagolt rész, amit a vezérigazgató (Juhász Márton) régóta szeretett volna hasznosítani közösségi kertként, csak sosem kezdtek bele.

Itt jövünk mi a képbe, mert nekünk meg megvolt az ötlet, csak a helyszín nem... így kapcsolódtunk össze:)

Nem titkolt céljuk az is, hogy magát a szervezetet is népszerűsítsék, hogy még több megbízást kapjanak vállalatoktól. Az ott dolgozók pedig gondozzák a borsókat, és majd ők szedhetik le, ehetik meg, ami nagy segítség lehet nekik."

 

553022 173328616158521 1312593967 n

 

A szenzorok segítségével néhány napon belül interneten is követni lehet a borsók fejlődését és hamarosan mások is bekapcsolódhatnak a projektbe. Ha nem akartok lemaradni a friss hírekről, a legegyszerűbb, ha a Facebookon követitek az eseményeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?