Így készült a klassz festmény a Gellért-hegy oldalába, amit annyira szerettek

2013.06.03. 09:28

Egy hónapja posztoltam azt a street-art alkotást, amit MrPaperDog fedezett fel a Gellért-hegy odlalában. Egy oylan festményről van szó, amellyel kicsit belekukucskálhatunk a hegy gyomrába, ahol a  Sziklatemplom is működik. Ő fedezte fel azt is, hogy az Új Ember nem sokkal később megkereste az alkotót - László Dániel festőművészt -, aki névvel vállalta "tettét". Ami persze természetes, ha tudjuk, hogy a mű kihelyezése előtt megereste a pálosokat, azután az önkormányzatot is és az ő beleegyezésükkel került ki a kép a falra.

Mivel a különös kép nagyon sokakank tetszett (Index-címlap nélkül is több mint négyszázan lájkolták), gondoltam idézek belőle néhány sort:

 

"Minden vasárnap a Sziklatemplomba járok a családommal. Ezért is figyeltem fel arra, hogy egy graffitis rendszeresen összefirkálja ott a falat, ráadásul mindig valamilyen ördögi figurát fest rá. Ez a hely olyan, mintha a templom lábazata volna. A graffitit én rendszeresen átfestettem szürkére, de legközelebb újabb rajz éktelenkedett az előző helyén.

 

Mivel templombelsőket szoktam festeni, már korábban is szerettem volna elkészíteni a Sziklatemplom belső terének képét. Innen jött az ötlet, hogy elkészítem ezt a festményt, és kiteszem a hegy oldalába. A kép egy műteremben készült szekkó pannó, azaz száraz vakolatra festett táblakép, amelynek az alapja egy osb-lap.

A Sziklatemplom az ország egyik leglátogatottabb temploma. Bár évente számos turista keresi fel, nem tudom, hogy honfitársaim közül hányan látták már belülről. A képen a templom belső terét ábrázoltam, amely egy kora keresztény barlangtemplom másolata. Olyan hatást kelt, mintha belátnánk a templom belsejébe. Hátha sikerül így becsalogatni az embereket a Sziklatemplomba."

 


Mint elmondja, szerinte érdemes volna az önkormányzatok bevonásával teret engedni a festőművészeknek, hiszen egy eg ilyen frekventáltabb helyen rengetegen buszoznak el a művek mellett.

 

Azt már a múltkor is megjegyeztem, mennyire különös hely a Gellért-hegy street-art szempontból, milyen sok alkotás születik. Ahogy az előző posztban is írtam, "már magán a helyszín Street View képén is ott egy dobókocka, meg kukucskált ki innen már barlangi troll is, aztán ott voltak a ragasztott ablakok, és egyszer a hegyra kapaszkadó sétányra is ragasztottak két aranyos szemet fogakkal."