Lebontottak egy épületet a Kossuth téren. Persze, hogy nem hallottál róla, szuper titkos volt. Tudod miért hívták Szuszogónak?

2013.06.26. 11:20

gagyi

Fotó: eclipse.chaser

Már itt a blogon is többször felmerült a Kossuth tér átépítése. Az egyik legfontosabb a tér északi részén zajlik. A most ott tátongó gödörben mélygarázs lesz, annak a legfelső szintjén - közvetlenül a felszín alatt - pedig a látogatóközpont bejárata. 

A turisták innen juthatnak majd be az Országház alá - onnan pedig az épületbe. Az egyik klassz fejlesztés az lesz, hogy a legészakibb udvar (a látványterven a legelső fekete négyzet) alját üvegre cserélik, vagyis a látogatóközpont mennyezetén keresztül is láthatóvá válnak olyan belső homlokzatok, amelyeket bár gyönyörűek, eddig csak nagyon kevesek láthattak. Ami különös, azok se nagyon, akik ott dolgoznak.

 Forrás: index.hu

Ezen az udvaron ugyanis - bár a GMapson se nagyon látszik - egy randa szürke kocka állt. Egy titkos objektum, melyet még az ötvenes években építettek terveztek. Az utolsók közt én is bemehettem kicsit körülnézni a Szuszogóba, és azt is megtudtam, miért hívták így.

A projekt honlapján van egy átfogó videó a témáról, melyből kiderül: 

"Hírközpont 2 elnevezéssel 1968 és 1971 között építették ki az Országház egyik udvarában azt a ,,kis objektumot”, amely az MSZMP központi, valamint a védett budapesti, illetve mátrai objektumaival, bunkereivel és a Varsói Szövetség tagországainak vezetőivel biztosított folyamatos kapcsolatot."

Ahogy Fróna Imre elmondja a filmben, az 1930-as évek amerikai technológiája alapján tervezték meg az oroszok az 50-es években, ami aztán a 70-es években készült el Magyarországon. Komolyan, olyan mint a metróépítkezés.

Élmény lehetett dolgozni az (akkoriban teljesen) ablaktalan, azbeszttel és kőgyapottal szigetelt szűk helyiségekben, amelyek tele voltak zsúfolva technikai berendezésekkel.Még az egyes dolgozók is el voltak szigetelve egymástól, nehogy egymást lehallgassák. 

perspektíva

Fotó: eclipse.chaser

A rendszerváltás után aztán fokozatosan szerepét vesztette az épület, előbb csak kirámolták, meg ablakokat vágtak rá, majd az őrség pihenőhelyét alakították ki benne. Az ablakokon keresztül persze nem volt túl klassz a kilátás, hiszen amelyik irányba nem volt közvetlenül hozzátoldva a Parlamenthez, ott is nagyjából egy méterre esett a szemben levő faltól.

Az épületet lebontották, mint az Wachsler Tamás remek képein is látszik:

bontás közben

beltéri markoló

Fotók: eclipse.chaser

 

A saját telefonos fotóimtól megkíméllek benneteket, csak ezt a kettőt rakom ide, amin jól látszik, hogy zsúfolták az udvarra az épületet...

2013-04-29 09.22.00

2013-04-29 09.14.58

... na meg ezt az alábbit csemegének. Ugyanis a már kiürített helyiségekben volt egy pár politikusportré szétdobálva. Nem értettem miért, aztán elmondták: ezekkel memorizálták az őrök a rendszeresen bejáró vendégek arcát.

2013-04-29 09.11.24

Na és a végére hagytam a csemegét. Tudjátok, miért hívták Szuszogónak? Egyesek azt hiszik, azért, mert innen hallgatták le a beszélgetéseket és az ügynökök szuszogása hallatszott a telefonban - ami persze duplán marhaság, hiszen ez egy zárt láncú kommunikációs csatorna volt, nem lehallgató központ.

A helyes megfejtés: a telefonkábeleket zárt csőben vezették, amelyekben túlnyomás volt. A nyomást folyamatosan mérték, tehát ha valahol megfúrták volna a csövet, hogy lehallgassák a beszélgetést, kiáramlott volna a levegő. Hát innen a szuszogás!