OSB-lap-Tisza és csirkeháló-Andrássy. Dögösen néznek ki a Kossuth térre készülő szobrok vázai, kész alkotások lehetnének

2013.07.27. 18:08

utolsó simítások...

 

Nincs mese, az egész Kossuth téri átalakítás legvitatottabb lépése a szoborcserebere. Vannak persze kérdések, amelyekben mindenki egyetérthet jobbról-balról. Például, hogy szegény Rákóczira nagyon ráfért a renoválás, no meg, hogy a készülő Tisza- és Andrássy-szobor baromi jól néz ki már félkész állapotában is. Szívből sajnálom, hogy ezek csak ideiglenes fázisok, amelyek eltűnnek a munka során. Simán lehetnének önálló alkotások is.

 

3 cm

 

Kiváltképp Gróf Tisza István szobra, melyről nem csak remek fotókat töltött föl a Flickrre Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője, hanem mesélt is pár szót. Mint elmondta, első körben aprólékos munkával elkészítették a szobor virtuális mását, majd a számítógépes modellt összevetették a fellelhető archív képekkel. Addig igazították ezekhez, míg kialakult a 45-ben lebontott alkotás pontos digitális mása.

 

megabüszt

 

Ebből három centiméterenként vízszintes metszeteket vettek, amiket furnérlemezből OSB-lapokból vágtak ki. Ezek közé falécek kerültek és létrejött a képeken látható forma, mely önmagában megállná a helyét, mint egy kortárs szobor. Szinte kár hogy ez csak egy ideiglenes állapot.

 

s O T

 

Ugyanis ez csak ahhoz kell, hogy legyen min elkészíteni azt a szintén ideiglenes agyagszobrot, melyről az öntőformát veszik majd a végleges bronzszoborhoz. Az alábbi képen még a kicsinyített, kiinduló modell látható:

 

a művész és a mű

 

A Tisza-szoborral párhuzamosan készül a szintén 45-ben elbontott (és minden bizonnyal a Sztálin-szoborba öntött) Andrássy-lovasszobor rekonstrukciója is – azonban teljesen más technikával. Itt egy acélvázra feszített „csirkehálóra” tapasztják a nyolc tonna  agyagot és ez alapján készül majd az öntőforma.

 

óriás

 

Abban közös mindkét munka, hogy fiatal magyar művészek saját fejlesztésű technológiájáról van szó, amelyekkel röpke egy év alatt elkészülhetnek a szobrok, szemben az eredeti alkotásokkal, amelyeken hosszú évekig dolgozott egy-egy műhely.

 

agyaglábú óriás 

További képeket is találtok Wachsler Tamás Filckr-oldalán, ahol folyamatosan dokumentálja a Kossuth tér átépítését.

Frissítve: mint időközben megtudtam, "az Andrássyt Engler András, Polgár Botond és Meszlényi János készíti, a Tiszát Elek Imre. És mindkettőnél sok segítő".