Békásmegyer, Angyalföld, Csepel? Na hol a legjobb panelban lakni? A budai vagy a pesti oldalon, esetleg a kettő közt?

2013.08.14. 13:29

bekasmegyer.jpg

És igen, drága Hölgyeim és Uraim, hosszas várakozás után végre eldördült a startpisztoly és megkezdődik a Lakótelepbajnokság, a FŐTÁV és az Urbanista közös játéka! Mégpedig egyből három nagyágyúval a III., a XIII. és a XXI. kerületből.

Békásmegyer? Béke-Tatai? Csepel? Mond meg itt melyik a kedvenced!

Nagyvonalakban bemutatjuk a három szereplőt, összeszedjük a legfontosabb statisztikáikat, beágyazunk egy-egy Otthontérképet róluk, hogy képet alkothassatok a piaci árakról. Miután mindezt gondosan végigolvastátok és mérlegeltetek, irány a szavazógép, ahol úgyis tök mindegy melyek a racionális érvek: a szívetek diktál majd!

Arra kattints természetesen, amelyiket a legjobban szereted! 

Békásmegyer

Békásmegyer egykor önálló nagyközség volt, amit Budapesthez csatoltak. Alighanem ez is hozzájárul ahhoz, hogy önálló egységként tekintsünk rá. A 38 ezres városrésznek a nagyrészét az 1971-től 1983-ig épült lakótelep teszi ki. Zömmel tízemeletesek alkotják (melyek eleinte teljesen az óbudai lakótelep mintáját követték), de később 15 és négyemeletes modellek is épültek melléjük. A városnegyed szerkezetéről, törtnetéről és szolgáltatásairól érdemes elolvasni a szokatlanul részletes Wikipedia-szócikket.

Az Otthontérkép adatai szerint Békásmegyeren 176 ezer Ft/négyzetméter az átlagos értékesítési ár, a kínálati pedig 184. Garázst 2,2 millió forintért vehetünk, bérelni pedig 1966 Ft/négyzetméteres áron lehet kecót. A zöldterületek aránya 8%.

Az Urbanistán csak mint az olimpia egyik potenciális helyszíne szerepelt, illetve azzal, hogy az MDF 2010-ben túl magas épületeinek visszabontásával kapmányolt. Érdekes, hogy neve már a Városnegyed-bajnokságban is felmerült - volt aki ezt ajánlotta Budapest legélhetőbb negyedének.

Szereted a Békásmegyeri lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Béke-Tatai

Az ifjú Béke - Tatai úti lakótelep a rendszerváltás idején épült 1987 és 1991 között. Értékét nagyban növeli, hogy zömmel alacsonyabb házak alkotják. 

Mi mivel önálló városrészt nem alkot, így nehezen elemezhetők az ingatlanpiaci mutatói is, az Otthontérképen is természetesen csak általános angyalföldi adatokat találunk, amelyket nem idéznék, hiszen könnyen félrevezetők lehetnek. 

Ráadásul szégyen-szemre be kell valljam: erről a környékről még nem írtam az Urbanistán az elmúlt öt évben. Pedig akár írhattam is volna, hiszen itt van a szomszédban minden fiús apuka és vasútmegszállott paradicsoma, a Vasúttörténeti Park!

Szereted a Béke-Tatai úti lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Csepel

 

Nos ha a Béke-Tataira azt írtam, hogy nehéz róla statisztikákat gyűjteni, akkor ez halmozottan áll a Csepeli lakótelepre. Némiképp joggal vetette egy olvasó a szememre, hogy a a XXI kerület igen sok mindenben eltérő telepeit (a Wikipedia is nyolcat sorol fel) miért is vettem egy kalap alá.

Enek egészen praktikus oka van: ahogy a játékszabályban is olvasható, a FŐTÁV lakóteleplistáját vettem alapul, amelyik ezt egy egységként kezeli. (Így egyébként a Csepel-rajongók nyertek legalább egy játékost, hiszen külön-külön nem gyűlt össze elég szavazat az induláshoz egyik lakóteleprésznek sem).

Mivel itt sem kötődik városrészhez a házgyári lakótelepek határa, nem nagyon van értelme itt sem piaci mutatókról beszélni. A kerületről természetesen sok szó esett az Urbanistán, de kifejezetten lakótelepekről csak a Balla ingatlanok remek elemzését idézve írtunk, mely szerint "Csepel esetében egy belterjes piacról beszélhetünk, ahová Budapest más kerületeiből nem nagyon költöznek. Akik viszont a XXI. kerületben laknak, többnyire itt vásárolnak maguknak újabb otthont. Egyedül a Csepel-sziget agglomerációs településein lakóknak célpontja még a kerület, mivel számukra Budapest kapuját jelenti."

A csepeli panelhelyzetről ezmegmicsoda már hivatkozott kommentje ad érzékletes leírást, képlinkekkel fűszerezve.

Szereted a Csepeli lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Szavazni ezzel az aplikációval lehet. Melyik a kedvencetek a három lakótelep közül és miért? Érzéseiteket és ellenérzéseiteket, hajrázásokat és fújbírózásokat is örömmel veszek a kommentekbe. 

A szavazáshoz engedélyezni kell az aplikációt (ez sajnos a Facse nyavalyája, sima lájkolással szavazni ma már tilos), de nem kell lájkolnotok egyik szervezőt sem - nem ez volt a célunk.

Voksolni augusztus 19-én délig lehet naponta egyszer, a már többször linkelt szavazógéppel (ahol a pontos szabályokat is megtaláljátok). A játék részletes állását és tervezett ütemezését itt találjátok.