Unalmas a lakatfal? Itt az új emlékhagyó módszer, a telefondrótra dobott cipő

2013.08.15. 09:38

IMG 0027

Klassz dolog volt ez a lakatfal egy ideig, amíg csodájára jártak az emberek. Bár több helyen is kialakult a szokás, a pécsi mindenképp az egyik legfontosabb volt, simán bekerült például a Weburbanist világválogatásába is. Aztán egyre több helyen lehetett ilyenbe botlani Miskolctól a Lánchídig, hogy a minden spontaneitást nélkülöző, szponzorokkal díszített mesterséges lakatfalakról ne is beszéljünk. Kicsit unalmassá vált a dolog.

IMG 0028

Úgyhogy nagyon meglepődtem Ljubljanáva érve, hogy egy hasonló, de jóval frissebb jelenség van kibontakozóban. Nagyjából minden telefonzsinóron, lámpatartó dróton és más keresztbe feszített madzagokon fűzőjükkel összekötött cipők lógnak. Nem mondom, egy-egy keményebb éjszaka után Budapesten is akad hasonló (meg állítólag az amerikai bandaháborúk idején is így jelölték egy-egy terület határát), de itt hatalmas fürtökben lógnak a belváros számos pontján.

IMG 0026

Egyáltalán nem régi dologról van szó, állítólag alig egy éve kezdődött a jelenség. A pontos okát senki sem tudja, de állítólag egyszer valakinek szerencsét hozott, utána nem lehetett megállítani a folyamatot. A turisták - beleértve engem is - mindenesetre szeretik.

IMG 0025

Persze a helyi telefontársaságoknak lehet, hogy nem ez a véleménye. (Fotók: mimi és dá)