Panellakótelepek angolkertbe illő tóval, szőlőfürtről mintázott házzal és közösségi kerttel. Te melyiket választod a három közül?

2013.09.02. 21:35

ujhegy-ormezo-obuda.jpeg

Ismét a két panelnagyhatalom csap össze: Óbuda és Újbuda. Persze lehet, hogy a továbbjutó a kőbányai versenyző lesz! A Főtáv és az Urbanista közös Lakótelep-bajnokságának ebben a fordulójában ugyanis Őrmező, az Óbudai-lakótelep és Újhegy csap össze. Szavazzatok a kedvencetekre!

A győztes a döntőbe kerül (Káposztásmegyer, Békásmegyer és Gazdagrét mellé), ahol eldől, hogy melyik Budapest legmenőbb panellakótelepe. Lássuk hát sorra az épp küzdő városrészeket, aztán kedd délig még ti is leadhatjátok szavazatotokat a kedvencetekre!

 

Kőbánya-Újhegy

Az Újhegy zömmel szőlők és bányák helyén született a hetvenes években. Ma egy 6,5 ezer lakásos lakótelep terül el itt, ahol több mint 16 ezer ember él. Egyedülálló adottsága az egyik bányagödörből kialakított Mély-tó, melyről már az Urbanistán is volt szó (hogy nyugati oldalán sétálva "olyan mintha egy angolkert tavát látnánk"). A zöldfelület a most kissé kihasználatlan Sportligetben folytatódik, ráadásul van uszodája és strandja is. A zömmel tízemeletesek alkotta telep kötött pályás kapcsolatát a Köki jelenti, bár igazán kényelmesen azért csak busszal érhető el a csomópont.

Újhelyről bővebben: • aktuális hírek az ittlakunk.hu oldalán  •  Wikipédia  •  rengeteg fotó az építkezésről a Kőbánya.info oldalán  • Facebook-csoport  • Facebook-profil • ujhegy.com - egy ingatlaniroda a lakótelepre specializálódva.

Szereted a Kőbánya-Újhegyi-lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Óbudai lakótelep

A III. kerületben több lakótelep is van (a legjobb 15 közé négy jutott be, melyek közül az egyik már a döntőben van), de van a kerület névadó városrészének is egy lakótelepe: az Óbudai. Vagy más néven az Óbudai Városközpont. Az 1968 és 1974 között épült lakótelep tulajdonképpen a Flórián teret veszi körbe. A lakótelep egy része már tavaly a Városnegyed-bajnokságon bekerült Budapest 16 legnépszerűbb városrésze közé!

Igazi nevezetessége a Faluház, mely Magyarország legnagyobb lakóháza 886 lakással és 3000 lakóval. A közelmúltban olyan korszerűsítésen esett át, amelynek során nem csak több mint 40%-kal csökkent az energiafogyasztása (a hőszigetelésnek, a nyílászárócserének és 1500 négyzetméter (!) napkollektornak köszönhetően). De meg is szépült: az új mintához az ötletet egy szőlőfürt adta (a Szőlő utcában járunk), de szerintem a háttérben levő hegyekkel is rímel, ha az Árpád hídról figyelem.

Az 5-ös HÉV mellet az 1-es villamossal és számos buszjárattal is megközelíthető.

Óbudáról bővebben: • aktuális hírek az ittlakunk.hu oldalán  • a Faluház Facebook-oldala • archív kép az elkészült lakótelepről, magyarázó szöveggel • Startlap  • 

Szereted az Óbudai-lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Őrmező

Az Őrmezői lakótelepet csak egy autópálya választja el a gazdagrétitől, mely már a döntőbe jutott, és egy vasútvonal a kelenfölditől, mely már kiesett. Az 1972 és 1984 között, városszéli dűlők helyén épült lakótelep ma több mint 7500 ember otthona. A közösségi életet mutatja, hogy közösségi kert és gazdapiac is működik a lakótelepen.

Igazi erősségét hamarosan a közlekedési kapcsolatai adják majd. Ha minden jól megy, a Kelenföldi pályaudvarnál jövő tavasszal nem csak a vonat, de a metró is megáll. Ráadásul a négyes metró végállomásához Őrmezőn készül majd el a hiper-szuper buszpályaudvar P+R és B+R parkolókkal. Ha ez megvalósul, alighanem ez lesz a legtutibban közlekedésbe kötött lakótelep Budapesten.

Őrmezőről bővebben: • aktuális hírek az ittlakunk.hu oldalán  •  Wikipédia  • Facebook-profil

Szereted Őrmezőt? Szavazz rá itt!

 

Szavazni ezzel az aplikációval lehet. Melyik a kedvencetek a három lakótelep közül és miért? Érzéseiteket és ellenérzéseiteket, hajrázásokat és fújbírózásokat is örömmel veszek a kommentekbe. 

A szavazáshoz engedélyezni kell az aplikációt (ez sajnos a Facse nyavalyája, sima lájkolással szavazni ma már tilos), de nem kell lájkolnotok egyik szervezőt sem - nem ez volt a célunk.

Voksolni szeptember 3-án délig lehet, a már többször linkelt szavazógéppel (ahol a pontos szabályokat is megtaláljátok). A játék részletes állását és tervezett ütemezését itt találjátok.