Panelházak lyukas vizű szökőkúttal, cseréptetős kisvárosi hangulattal és Budapest legmagasabb lakóházával. Szavazz!

2013.09.07. 21:08

rakos-pok-ujpalota.jpg

Gondoltátok volna, hogy az előző fordulót toronymagasan nyeri Kőbánya-Újhegy? Nekem legalább ilyen meglepő, hogy a Főtáv és az Urbanista közös lakótelepbajnokságának jelenleg is zajló fordulójában két versenyző fej fej mellett száguld, miközben Budapest legmenőbbnek tartott lakótelepe kiesésre áll. Persze vasárnap délig még minden megváltozhat! Lássuk hát, kikről is van szó: a Rákoskeresztúri, a Római (Pók utcai) és az Újpalotai lakótelep csap össze ezen a héten.

Ez az utolsó forduló, utána már a döntő jön. Most pedig lássuk a forduló három játékosát, aztán természetesen szavazzatok a kedvencetekre!

Rákoskeresztúr

Zöldövezeti lakótelep ez is: kertes házak közé húztak fel 1976 és 1989 között. A fejlesztéssel nem csak 7700 lakás alakult ki, de egy új városközpont is. 2010-ben azután, az egykori BKV buszpályaudvar elbontásával, illetve a terület rendezésével itt alakították ki a kerület - Rákosmente - központját.

Itt áll az a számítógéppel vezérelt szökőkút-kapu is, ami egészen különleges, "lyukas", meg "mintás" vízfalat is tud produkálni. (Sajnos elég kevés szó esett róla a hírekben, még egy rendes fotót se találtam, ahol minden funkciója szépen látszana, pedig a városrész nevezetessége lehetne.)

Közlekedése: Rákoskeresztúr csak busszal érhető el sajnos (bár több terv is született már a kötött pályás kapcsolat megteremtésére a HÉV-től a metró meghosszabbításáig), igaz az elmúlt években több fejlesztés is zajlott, hogy zökkenőmentesebben érhessék el az itt lakók belsőbb kerületeket.

Rákoskeresztúrról bővebben: • aktuális hírek az ittlakunk.hu oldalán  •  Wikipédia  •  remek online könyv a városrész történetéről • Facebook-oldal.

Szereted a Rákoskeresztúri-lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Pók utcai

 

Az 1984 és 1990 között épült Pók utcai lakótelepet Római vagy Római úti lakótelepnek is hívják. Budapest legkedveltebb lakótelepe volt egy 2006-os felmérés szerint, de a Duna House adatai alapján idén is a legdrágább a fővárosi paneltelepek között.

Első ránézésre nincs nagy különbség a Pók utca és a közeli Kaszásdűlő között, de az előbbi értékét mindenképpen növeli a Duna közelsége. A telep - különösen a kisebb, cseréptetős házak alkotta része - egészen kisvárosias hangulatot áraszt. Na és ki ne szeretne egy Duna-parti kisvárost?

Leggyorsabban HÉV-vel érhető el, igaz távolabb esik a megállóktól, mint Kaszásdűlő, de egyáltalán nem rossz a közlekedése.

A Pók utcai lakótelepről bővebben: • aktuális hírek az ittlakunk.hu oldalán  (sajnos működő Facebook- vagy egyéb oldala nincs, ha tudtok bármiről, jelezzétek!)

Szereted a Pók utcai lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Újpalota

Újpalota talán az egyetlen budapesti panellakótelep, amely nem felvette egy korábbi városrész nevét, hanem újat kapott. Az 1969 és 1977 között több mint 15 ezer lakás épült itt a korábbi mezőgazdasági területek helyén. Itt található Budapest legmagasabb lakóépülete. A több mint hetven méter magas újpalotai toronyház víztorony is egyben, innen látták el ivóvízzel az egész telepet. (Sok érdekességet tudhattok meg róla Palotabarát posztjából.)

Sokáig nem tartozott a legnépszerűbb lakótelepek közé, de a közelmúltban a közösségfejlesztés iskolapéldájává vált sok szempontból.

Közlekedését eredetileg a négyes metró oldotta volna meg, mely sajnos nemhogy nem készült még el, de már a közeli tervekben se nagyon szerepel az idáig nyúló szakasz. Van ugyanakkor villamoskapcsolata a kisföldalattival, és ami sokkal fontosabb, idáig nyúlik ki a 7-es buszcsalád több tagjának járata, mely a Belvárossal köti össze.

Újpalotáról bővebben: • aktuális hírek az ittlakunk.hu oldalán  •  Wikipédia  • témába vágó posztok a bpxv blogon • rendszeresen frissülő híroldal: ujpalotainfo.hu •  újpalotai civil újság: Toronyhír •  Facebook-oldal.

Szereted az Újpalotai-lakótelepet? Szavazz rá itt!