Iszlám-török csipkéket kap a Rudas déli szárnya. Nektek hogy tetszik?

2013.10.03. 11:29

Tök jó dolgok történnek mostanában a Rudassal. Lelkendeztem már, hogy megújult az északi része, de a délivel kicsit várni kellett. Aztán a héten felröppent a hír, hogy még októberben nekilátnak a munkának és jövő augusztus végéig egymilliárdból megújul az épület. De hogy milyen lesz, azt mostanáig csak tippelgettük, hiszen a főváros honlapján látható terven épp a Szent Gellért tér felé eső szeglet nem látszik.

Jelenleg ilyen csúnyácska, de legalább aranyos buksi feje van a déli csücskének (ahogy Hamster kiszúrta):

hamster1.jpg

img_8943-arc.jpg

(via: ittlakunk.hu)

Az átalakítására több terv is született. Volt ugye egy teljesen hipotetikus elképzelés egy mellé épített wellness hotelről, de azt senki sem gondolta komolyan szerencsére:

(via:  kajdocsistudio.hu)

Ugyanilyen gigantikus álmok persze voltak egy évszázada is, amelyekről Levente írt egy baromi jó kis összeállítást a Falanszteren:

A felújításról mostanáig tetszetős modern megoldások látványtervei keringtek (ráadásul a jelenlegi terveket jegyző Nirmanától; lehet, hogy mégis ez valósul meg?)

rudas-%C3%BAj-%C3%A9p%C3%BCletr%C3%A9sz-%C3%96S[1].jpg

(via: Nirmana Építésziroda via: ittlakunk.hu)

Aztán volt még modernistább elképzelés is, ami nekem nagyon bejött, kicsit olyan a hangulata, mint ennek a szuper mátyásföldi sportkomplexumnak.

133781[1].jpg

(via: we love budapest)

Nos könnyen lehet, hogy egyik sem, hanem a nyitóképen látható csipkés verzió lesz a befutó. Legalábbis a Fővárosi Közgyűlés elé ez a terv került múlt héten, és ezt fogadták el. Nekem ez is tetszik (bár továbbra is a Poirot-hangulatú csücsökért lelkesedem legjobban)

Volt idő, amikor az új fürdőket is "kötelezően" törökösre kellett építeni, de azért ez mégsem olyan múltba révedős, direkt utánzat. Valójában lehetnénk büszkébbek a török/iszlám építészeti emlékeinkre - ha már 150 évig a nyakunkon ültek, legalább hagytak itt valami szépet is -, amivel ráadásul egész Európában csak egy-két ország büszkélkedhet.

Nektek hogy tetszik?

(Tipp: Sadia)