Ti mit szóltok a Budai vár fokára kerülő négyméteres Mária-szoborhoz?

2013.10.21. 09:21

latvany02

Ahhoz képest, hogy jókora szoborról van szó, teljesen elkerülte a figyelmemet a tavaszi nagy bejelentéshullám, szóval csak akkor szembesültem a hírrel, amikor Sadia átküldte a projekthonlap linkjét.

Hogy hogyan áll az építése nem tudom, de képek tanulsága szerint javában zajlik a terep rendezése, felteszem a Várbazárral együtt adják majd át. A miért pont ezt és miért pont ide kérdésre a kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás adja meg a választ köszöntőjében:

"Az egész nyár lassan eltelt, a csapatok az esős idő beállta előtt haza akartak menni, ezért már-már szedelődzködtek volna az idegen zsoldosok, amikor a vezérek szeptember elején még egy utolsó ostromra szánták el magukat. A Duna felőli oldalról ágyúzták, gyengítették a falakat. Egyszer csak a dzsáminál egy falszakasz leomlott, előtűnt egy, a hajdani Nagyboldogasszony templomban korábban elfalazott Mária-szobor. A Gyermeket kezében tartó Madonnát a törökök elől rejtették el, nemzedékekkel korábban, már senki nem tudott létezéséről. A keresztény katonák döbbenten néztek felfelé. Az első ámulat hihetetlen erővé változott, halált megvető bátorsággal indultak a falakra, ugyanakkor a várvédők ereje megtört. Egy óra múlva Buda felszabadult. Buda Eliberta!"

latvany01

Mindez szép és jó, és nekem az alkotással sincs semmi bajom. Önmagában nem néz ki rosszul és egy újabb szobor nem oszt, nem szoroz - én nem szoktam felháborodni az utcaátnevezéseken sem különösebben. Viszont a négyméteres méretet - főleg műemléki környezetben - totális aránytévesztésnek érzem.

Leginkább ezen a látványterven látszik, hogy átalakítja az összképet az alkotás.

latvany03

Teljesen mindegy mit ábrázol, jó-e vagy sem, katolikusok vagyunk-e vagy protestánsok, egy ekkora szobornak nem itt lenne a helye. Sajnos a vitát egészen biztosan mindenki elsősorban politikai, másodsorban ideológiai vonalon fogja lekardozni. Persze tök jó lenne, ha ez nem itt a poszt alatt zajlana (ez egész biztos hiú ábránd), viszont ha valakinek esztétikai véleménye van pró vagy kontra, akkor írja le bátran!

Még több kép, infó itt.