Ezt látnod kell: egy térkép mindenek felett! Eszméletlenül jó honlap, amely a világ minden pontjáról egyesíti a régi térképeket

2013.11.10. 16:58
9 hozzászólás

1kkjO[1].jpeg

Ismeritek az Oldmapsonline térképet? Nekem csak most mutatta meg Dani, a Dunai szigetek bloggere, de azóta sem tudok betelni vele.

Egy olyan webes világtérképről van szó, amelyiknek bármelyik pontjára kattintasz (vagy keresel) megmutatja, milyen régi térképeken szerepel az a hely. Ha túl sok a találat jönne be, egy időcsúszkával lőheted be, melyik korból szeretnél térképeket nézegetni.

Az egész egy brit egyetemi projekt (University of Portsmouth), a technikai hátteret meg egy svájci cég adja (Klokan Technologies GmbH), úgyhogy szerencsére Európa elég részletesen feldolgozott. Ennek ellenére meg voltam lepve, hány találatot ad ki mondjuk a mai Budapest területére. Még úgy is, hogy rászűkítek egy viszonylag távoli korra.

Már a felfedezés után is órákra leköt, de olyan hátteret ad, amibe belegondolni is nehéz egyelőre: nem is tudom, hányszor, hányféle anyaghoz fogok még hozzányúlni. Használjátok ti is, nem bánjátok meg!