Ilyen volt a főváros tömegközlekedési hálózata 1873-ban

2013.11.17. 08:15
6 hozzászólás

lovasut.jpg

Forrás: OSZK via Zsiga Aurica Erika

Budapestnek épp ma van a 140. születésnapja. Vagyis hát a házassági évfordulója, hiszen ekkor fogadott örök hűséget egymásnak Pest és Buda. Ja meg Óbuda -  vagyis máris bigámiával indult az egész. Sőt, ha belegondolok, hányan csatlakoztak az elmúlt évtizedekben a bulihoz, akkor már tulajdonképpen egy hatalmas orgiáról beszélhetünk. Hát ezért is ilyen remek dolog itt élni.

A jeles évforduló megünneplésére gondoltam a legjobb valami régi szép idézetet keresni. Egyrészt mert az sokkal beszédesebb lenne mint, bármilyen patetikus poszt, másrészt meg lusta vagyok és akkor ezt egyből le is tudtam volna.

Sajnos azonban hiába lapoztam végig a Borsszem Jankó 1873 novemberi számait sehol semmi említés. Pedig a korabeli Hírcsárda midnen apró politikai moccanásra reagált, de úgy látszik ez egyszerűen nem ütötte meg az ingerküszöbét. Akkoriban ez egy egyszerű adminisztratív lépés lehetett.

Ettől függetlenül persze jó apropó arra, hogy valamivel megemlékezzünk róla. Mondjuk egy térképpel! De vajon melyik legyen az? Mondjuk ez, amely szépen ábrázolja, mi történt azóta?

szs-budapest-fejlodes[1].jpg

Forrás: Tranzit blog

Esetleg nyúljunk vissza a vaskorig?

f8_r094-2(2).jpg

Forrás: Mozaik Webtankönyv

Vagy méginkább a főváros közlekedését bemutató animgif, mely a középkor óta mutatja a változást (igaz a környező korai települések hiányoznak róla a jobb átláthatóság érdekében)?

bp2[1].gifForrás: Jesús Reyes Nuñez - ELTE

Esetleg kacsintsunk a meg nem valósult jövőbe? Hogy milyen is lehetett volna Budapest, ha valóra válik egy századfordulós elképzelés?

Bővebb infó a tervről ebben az Urbanista-posztban.

Szóval aztán végül a fenti képnél kötettem ki, mely ugyan kicsi is, homályos is, de a miénk. ÉS számomra igenis pozitív. Vagy nem csoda, hogy ilyen komoly tömegközelekdésünk volt már akkor is? Ne, ne kérdezzétek, milyen volt tőlünk nyugatra. Európát csak az elkövetkező évtizedekben kezdtük leiskolázni - vagy legalábbis beérni.

A Budapest 140 ünnepélésének ötletét amúgy Halász Áron vetette föl és az Urbival együtt számos más blog csatlakozott a kezdeményényezéshez hosszabb-rövidebb poszttal vagy képpel. Kattintsatok át rájuk is:

 

 

A lista foylamatosan bővül a nap során - legalábbis mások is ígértek hasonló posztokat, szóval kattintsatok vissza.

Amúgy meg boldog születésnapot, házassági évfordulót és városorgiát!