5 mókás táblabaki Budapestről

2013.11.24. 11:30

utcatablak.jpg

Egy rosszul írt betű, egy aljas átfirkálás, egy megszűnt és egy sosem volt település neve, na meg egy tökéletesen eltévedt utcatábla. Palotabarát, a BPXV bloggere ismét remek válogatást küldött az Urbanistára, saját fotókkal és ismertetőkkel. Át is adom neki a szót, hozzáfűzve, hogy teljesen egyetértek vele a végkövetkeztést illetően.

1. Vácbattyán

Vácbattyán - Palotabarát fotója.jpg

A Vácbattyán utca (helyesen: Vácbottyán) javítás nélkül áll cirka fél évszázada a kerítésen. A címfestőnek valószínűleg hirtelen Batthyány Lajos ugorhatott be, de az is lehet, hogy mélyen ismeri a község történetét. Vácbottyán ugyanis eredetileg csak Bottyán volt, de 1380-ban "Bathyan"-ként is említik, így nem tévedett sokat. 1900-ban lett a község Battyánból Vácbottyán, majd az 1954-es Nagy-Budapesti utcanév-átkeresztelési hullámban a rákospalotai Lavotta utcát Vácbottyánra keresztelték, hogy aztán 1970-re, mikor is Őrszentmiklóst és Vácbottyánt Őrbottyán néven egyesítették, az utcanév, és persze a tábla is helytörténeti utalássá váljon.

 

2. Pozsony

Pozsony - Palotabarát fotója.jpg

A XV. kerületi Pozsony utca táblájában az a szépség, hogy már nem a hivatalos helyén áll az utca sarkán, hanem a telek tulajdonosa "lementette" és kitette a ház közepére. Talán okulásul a címfestők számára, talán csak a jópofa tipográfiai baki dokumentálása végett - mindenesetre jófejség volt a részéről. Sejtésem szerint ez az utcatáblatípus Nagy-Budapest létrehozásakor, az 1950-es években kerülhetett ki a házak falára, ma már kevés van belőlük.

 

3. Alag

Alag - Palotabarát fotója.jpg

Az Alag utcaihoz hasonlóan átalakított tábla biztos sok van szerte a városban, a nép nyelvi játékai közé sorolható, és bizton állíthatom: ilyen ziccert kár kihagyni, az a V betű igenis kívánkozik az Alag elé.

 

4. Körvasút

Körvasútsor - Palotabarát fotója.jpg

A Körvasút soriban első látásra semmi különös nincs, ám aki ismeri a környéket, az rájön, hogy egyedül a házszám és a kerület stimmel rajta, a többi puszta tévedés. A közterület nem a feltüntetett városrészben van, és nem is ez a neve. A városrész neve több évtizede Újpalota (de korábban valóban Rákospalotához tartozott), az utca neve pedig 1954-ig volt Körvasút sor, azután - megkülönböztetendő a szomszédos XVI. kerület Körvasút sorától - Rákospalotai Körvasút sor lett. Ahhoz képest, hogy mennyire új típusú tábla, igen régi állapotot dokumentál.

 

5. Kerepestarcsa

Kerepestarcsa - Palotabarát fotója.jpg

Az utolsó táblát egy kedves kollégám, Androsits István lőtte a XVII. kerületben, a Zrínyi utca elején a páros oldalon, arccal a Csaba vezér tér felé. Igazi téridő ugrás, mert olyan település felé lehet itt (és Budapesten csak itt) elkanyarodni, ami már közel húsz éve nincs. Ő írta levelében: "Kistarcsát 1978 december 31-én egyesítették Kerepessel Kerepestarcsa néven. 1994 december 11-én a két település kettévált Kerepes és Kistarcsa néven". Ennek ellenére itt még ma is el lehet kanyarodni Kerepestarcsa felé. A tábla tehát lassan húsz éve pontatlan, de ez láthatóan senkit nem zavar.

Személy szerint örülnék, ha mindegyik tábla a helyén maradna, pontatlanságuk ellenére is van bája mindegyiknek, a fene nagy Rend és Hivatalosság közepette egy-egy kis helyi összekacsintás, mosolyogtató baki, vagy vadság.