Lenyűgöző világtérkép, melyen nagy felbontásban böngészheted az erdőpusztulást. Nálatok hogyan változott a helyzet 2000 óta?

2013.11.25. 11:05

erdo-budapest.jpeg

Ismét egy gyönyörű és egyben megrázó térképalkalmazás bukkant fel, a Global Forest Change. A Google Earth segítségével azt mutatja meg, hogy változott a Föld erdőborítottsága 2000 és 2012 között. Alapértelmezésben a zöldfelületeket (zöld), a fogyást (piros) és az új telepítést (kék)  láthatjuk eltérő színekkel jelölve, de rengeteg minden más szűrőt rátehetünk, így akár azt is megnézhetjük, melyik évben erdősödött egy terület, vagy éppen mikor vágták ki onnan a fákat.

Az egész Föld böngészhető benne (elképesztő pontossággal és részletességgel, ha úgy tetszik egy-egy komolyabb facsoportig lebontva), és néhány drámaibb változásra rá is fókuszálhatunk. Ilyen például a tornádók tombolása Alabamában, vagy a tűzvészé Jakutföldön, de a legtöbb persze az ember pusztítása szerte a világban.

És mi a helyzet Budapesttel? Első ránézésre a térkép hiányossága tűnik fel: nincs olyan réteg, amelyen láthatók lennének a település- és országhatárok (legalábbis én nem találtam meg), így nehezebb a beazonosítás. De azért látható mi történt nálunk.

Ha ránézünk a fenti térképre láthatjuk, hogy igazán komoly változások csak Budapest határán túl a Budai-hegyekben történtek és ott is nagyjából egyensúlyban van a kék (erdősülés) és a piros (fogyás). Alighanem normális erdőgazdálkodás folyik.

Ha lemegyünk a részletekig, akkor elsőnek a Népszigeten történt favágások tűnnek fel (pedig az idei ijesztő favágások még rajta sincsenek).

erdo-nepsziget.jpeg

 

Favágásra utaló piros pöttyöket találunk persze máshol is a városban, mondjuk a Városligetben vagy az Új Köztemetőnél, de ez teljesen normális. A park fenntartásához hozzátartozik a fák cseréje - a kék foltok azt jelzik, hogy újak is kerültek a területre.

erdo-varosliget.jpeg

erdo-koztemeto.jpeg

 

Az egyetlen terület Budapesten, ahol szinte csak gyarapodott a faállomány, a XVI. kerületben található: a Naplás-tó melletti Cinkotai-kiserdő és a Szilas-patak mente:

erdo-naplas.jpeg

 

Budán számomra a legmeglepőbb a Kopaszigát: ez fentről nézve szimpla erdőirtásnak tűnik, alig maradt zöld folt a pirosok között:

erdo-lopaszigat.jpeg

 

Nincs messze Budapest legnagyobb piros pacnija sem, ez a Tóváros kies környéke, ahol gyakorlatilag egy nagy építési terület született. A mellette levő kék folt talán a kompenzáció, de ezt mondja meg valaki más, aki jobban ismeri a környéket.

erdo-tovaros.jpeg

További komoly irtásokért a II. kerületbe, Szépvölgybe kell felrándulni. Bár itt is szép számmal akadnak ültetések, a távolból nehéz megállapítani, hogy egyszerű erdőgazdálkodásról vagy ingatlanfejlesztésről van-e szó.

erdo-szepvolgy.jpeg

A csodálatos térképhez azért hozzátartozik, hogy ítéletet nem mondhatunk csak ez alapján. Nem tudhatjuk, hogy a piros folt helyén egykor egy őstölgyes vagy egy akácos "gyomerdő" állt-e. Ugyanakkor nagyon jó arra, hogy felhívja a figyelmet a változásokra. Az meg, hogy ilyen részletességgel a teljes világról vannak információink, egyszerűen lenyűgöző.

Kíváncsian várom a következő kiadást, hiszen az igazán nagy port felverő favágások (pl. a Kossuth tér és a többi belvárosi helyszín) ezen a térképen még nem láthatók. 

Téged mi lepett meg, mi fogott meg Budapesten, vagy épp a saját városodban? Kommentbe vele!

[Global Forest Change tipp: Inhabitat és Dani]

  • Tippek
  • Babaváró hitel