Csodálatos műemlék pusztul Ercsiben szinte napról napra. Van ötletetek, mit lehetne tenni Eötvös József síremlékével?

2013.11.26. 13:36

Eotvos_kapolna2[1].jpg

Ercsire érkezve a főutak mentén büszke táblák hirdetik: "báró Eötvös József városa". Aki azonban báró Eötvös József sírjához igyekezne, jobb ha felkészül a legrosszabbra.

 

- írja Szávoszt-Vass Dániel a Dunai-Szigetek blogon, és utána egy csomó fényképpel mutatja meg, hogy nem a levegőbe beszél. Az alaposan megírt poszt bemutatja, az 1828-ban épült csöpp kápolna történetét, mely eredetileg az Eötvös-család tagjainak lett volna végső nyughelye.

Nem lett. A sírokat kifosztották a II. világháborúban, de nem csak az elhunytaknak, a "lakatlanná" vált sírhelynek sincs azóta nyugodalma.

 

Ercsi_kepeslap[1].jpg

 

Utoljára 1986-ban újították fel az épületet, azóta állapota romlik. Majdnem azt írtam folyamatosan, de ez nem igaz. Néhány éve is ugyan ütött-kopott volt, de még megvoltak az ablakkeretek és ami fontosabb az ablakrácsok. Amikor Dani most hétvégén a helyszínen járt, már csak a falból brutálisan kitépett fémelemek nyomait találta meg. Ahogy írja, "talán kétezer forintot kaphattak értük valamelyik fémkereskedőnél. A helyreállítás ennek párszázszorosa lesz majd. "

 

Eotvos_ablak[1].jpg

Ugyanígy kifűrészelték a kovácsoltvas kerítést, a fa nyílászárókat talán csak a poén kedvéért tüzelték el.

 

Eotvos_szentely[1].jpg
"Valahogy így nézhettek ki Aquincum épületei is 30-40 évvel a római uralom megszűnése után, a népvándorlás korának elején. A beomló födém által feltöltött belső tér magasságáig pusztulnak majd idővel a falak, így őrizvén meg a kápolna alaprajzát az utókornak. Szerencsére ma már legalább fényképezőgép áll rendelkezésünkre, hogy ne merüljenek feledésbe összedőlő műemlékeink. Az utolsó rómaiak érezhették így magukat,  miközben Aquincum romjai között bóklásztak az V. század elején, mint én ebben a kápolnában. 
Egy tátongó lyuk jelzi a szentély félkörívénél a kripta lejáratát. Benne halomban áll a szemét és a törmelék."

 

Nem tudni mi lesz vele. Pedig lelkesedésből nincs hiány, Daniék például kapásból letisztították a hozzá vezető lépcsőt, pedig nem volt velük semmi szerszám:

Ercsi_lepcso[1].gif

Csak hát nem az a legszomorúbb, hogy nincs munkakedv vagy forrás a felújításra, hiszen nem lenne lehetetlen összeszedni a szükséges 25 millió forintot. Ennek a felét a tulajdonos római katolikus egyház már elnyerte egy tavaszi pályázaton a Vidékfejlesztési Minisztériumtól az Eötvös-emlékév kapcsán. Valószínűleg elő tudnák teremteni a másik felét is.

De minek?

A kápolna 3 kilométerre van Ercsi központjától, szinte borítékolható, hogy hónapok (napok, hetek?) alatt ismét a vandalizmus áldozatául esne. Bármennyire nem vagyok híve a ködszúrkálásnak, itt most tényleg az lenne a legfontosabb, hogy először gondolkodjunk. Mit lehetne kezdeni ezzel a csodálatos fekvésű, gyönyörű Duna-parti műemlékkápolnával?

Aki tudja ossza meg velünk!

Ercsi1930[1].jpg

[Képek és idézetek: Szavoszt-Vass Dániel, dunaiszigetek.blogspot.hu]