Kötéltáncosokkal cserélhetik ki a heathrow-i repülőtér izzóit? 60% kiégett és nem gondoltak rá az építéskor, mit kell ilyenkor tenni

2013.11.26. 12:36

002 Heathrow Terminal 5

120 ezer izzó világítja meg a London-Heathrow Repülőtér 5-ös terminálját, ami nagyon menő dolog, csakhogy az épület 2008-as átadása óta senki nem cserélt azokat. Azóta 60%-uk kiégett és nagyjából senki sem tudja, hogyan kellene majd kicserélni. Mármint természetesen nem lehetetlen, de egyik technológia sem tűnik elég biztonságosnak vagy költséghatékonynak ahhoz, hogy végrehajtsák a melót úgy 30 méter magasan.

A cserére azért is szükség lenne, mert ideje lenne bevezetni korszerű LED-világítást. Főleg, hogy az egyik legmenőbbnek tartott 5-ös terminálnak amúgy csodaszenzoros okos világítása van, mely fel-le kapcsolja a lámpákat attól függően, hogy szükség van-e rájuk.

A repülőtér vezetése most halál komolyan azon gondolkodik, hogy akrobatákkal cserélje ki a "villanykörtéket". Kötéltáncosokkal. Ahogy írják "Cirque du Soleil-style".

Remélem megvalósul. Nagyon mókás lenne az ingyencirkusz. Természetesen üzemidőben, az utasforgalom feje felett. 

A problémával kapcsolatban persze több kérdés is felmerül. A Gizmodón például az, hogy lassan külön iparág kezd kialakulni a nem túl praktikus, de menőn kinéző épületek tisztítására és karbantartására. Például itt:

gerkinDM1408_800x1176[1].jpg

 

A másik viszont nekem jutott eszembe: vajon mi a helyzet Budapesten a Liszt Ferenc Repülőtér hatalmas SkyCourt csarnokával? Ott is elég magasan vannak a lámpák. Ám Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója szerint itt nem fenyeget ilyen veszély:

 

"A 70 méteres fesztávolságú, egyenként hetven tonnás acélelemek mindegyikében embermagasságú műszaki folyosó fut, innen lehet hozzáférni a klímához, a világításhoz, a tűzoltó rendszerekhez stb. tehát mindenhez. Nem kellenek kötéltáncosok hozzá…

 


 

Ezen a fotón lehet látni az alulról V-keresztmetszetű acélidomokat, amik a tetőt tartják. Ezekben futnak a szervizfolyosók."

 

 

 

Nektek beugrik olyan épület,a hol csak utólag jöttek rá, hogy azt üzemeltetni is kell majd? Ne mondjátok, hogy nem. Kommentbe vele gyorsan!

[Via: telegraph, via: gizmodo. Fotó: Heathrow Terminal 5 bsteeljam on Flickr,Gherkin - skyscrapercity, Skycourt - BUD]