Lenyűgöző hármasképek Budapestről: ugyanazok a helyek, ugyanabból a szögből a XIX., a XX. és a XXI. században

2013.12.02. 10:12

1lm2S[1].jpeg

Az előtte-utána képpárok hihetetlenül népszerűek manapság, de szerintem mindig is azok voltak. "Nézd már milyen romantikus volt a Forum Romanum, mielőtt ezt a bazi nagy modern Colosseumot ide nem rakták" - mondogatták talán már az ókori képnézegetők is, de az biztos, hogy ma is rendkívül élvezetes összehasonlítani a régi várost a maival. Ennél már csak az érdekesebb, ha nem két, hanem egyből három rétegét hasonlíthatjuk össze!

Ez történik hamarosan azon a kiállításon, amely december 11-én nyílik a Fugában. A falakon egyrészt ott lesznek a Fortepanos képek mellett Kerényi Zoltán ablak a múltra kollázsai, amelyekről már rengetegszer írtam itt az Urbanistán is.

Viszont a másik produkció igazán új és izgalmas. Klösz György XIX. század végén készült képeit szinte minden városszerető ember ismeri. Sokan tudják, hogy Lugosi Lugo László 2000-ben végigfotózta ezeket a helyszíneket és könyvben is megjelentette. De nem ez volt az első ilyen kísérlet!

Lelkes László 1973-ban, Budapest 100. születésnapján már megtette ezt. Sőt, most a 140.-en, ismét végigfotózta valamennyit. Így egy háromrétegű gyűjtemény jött létre. Ezekből készült tablók is láthatók majd a Fuga kiállításán, melyből ízelítőül bemutatunk párat. Kellemes hasonlítgatást és kiállításlátogatást.

tablo_lelkes_vorosmarty_ter_urbanista.jpg

tablo_lelkes_nemzeti_muzeum_urbanista.jpg

tablo_lelkes_nyugati_urbanista.jpg

tablo_lelkes_duna_part_urbanista.jpg

tablo_lelkes_ferenciek_tere_urbanista.jpg

[21. századi alteregók című kiállítás 2013. december 11-én 18:00-kor nyit és 2014. január 12-ig látható a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) - Facebook event]