Csodálatos videó Buda fénykoráról

3D-ben járható be Mátyás király vára!

2013.12.04. 09:03

Láthattuk egy elképesztő animgifen hogyan változott Buda vára az elmúlt néhány száz évben, de vajon milyen volt a Mátyás korában? Amikor ez volt az Itálián kívüli reneszánsz fellegvára? Néhány fiatal gondolt egyet és megrajzolta, majd filmre vitte. A trailer itt az Urbanistán debütál, de néhány látványtervet is megnézhettek az egykori várról - biztos felfedeztek rajta ismerős részleteket!

Ma 11-kor nyílik meg a Budai Várban, a Nemzeti Táncszínház épületében a 3D Past mozi, amelyben negyedóránként játsszák majd az alkotást. A térhatású filmet a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szabadkai Főiskola diákjai kezdték készíteni még tavaly. A céljuk az volt, hogy bemutassák, milyen volt Mátyás vára a király halálakor, 1490-ben.

A munka során számos tanulmányt, könyvet és korabeli illusztrációt felhasználtak, de persze hogy pontosan milyen is lehetett a vár, arról megoszlanak a vélemények.

Mint a Varga Roland, a 3D Past csapat egyik tagja elmondta, fő támaszuk Gerevich László A budai vár feltárása (Bp. 1966) című könyve volt, de így is akadt, aki szerint kissé "walt disney-s" lett az István-torony, mert túlságosan ragaszkodtak a korabeli ábrázolásokhoz. (Apropó 3D Past. Mint megtudtam, az eredeti nevük 3D Buda lett volna, de a név használatáért olyan súlyos összeget kért az önkormányzatnak, hogy azt nem tudták kifizetni.)

Ezzel együtt lenyűgöző lett a végeredmény, legalábbis a beharangozója és a kiragadott látványtervek mindenképpen azok!

Ha tényleg olyan klassz a film, mint amilyennek a trailer alapján látszik, akkor nagyon ütős produkció lesz nemzetközi viszonylatban is. Igaz van hasonló például a Simontornyai várról is (melynek nem is olyan rég szerepelt a teljes videója az Urbanistán). A ljubljanai vár 3D mozijához meg épp idén nyáron volt szerencsém személyesen is.

Ám az előbbi nem egy térbeli barangolás, hanem egy izgalmas történelemóra, a szlovén produkció pedig jóval elnagyoltabb a budainál, tulajdonképpen csak árnyak vannak az emberek helyett. Varga Roland szerint Európában csak Máltán és Rómában találni hasonló színvonalú alkotást.

Screenshot-from-2013-11-30-071105.png

Screenshot-from-2013-11-30-071335.png

Screenshot-from-2013-11-30-071445.png

Screenshot-from-2013-11-30-071736.png

Screenshot-from-2013-11-30-072917.png

Akit érdekel a film, az itt tudhat meg többet a készítéséről, na meg arról, mikor és mennyiért lehet megnézni a teljes verziót.  • Tippek
  • Hitelkártya