Betonba öntött helyesírási hiba a 4-es metró megállójában - FRISSÍTVE: nem hiba, vagyis nem mai

2013.12.09. 09:13

fovarosi.blog.hu: Metro4-RakocziTer-20100825-06 - indafoto.hu

Lenyűgözően jól néz ki a 4-es metró Rákóczi téri megállója. A nemrég elkészült állomás fotóját én is megosztottam, de a helyesírási hibát nem vettem észre, pedig öles betűkkel öntötték betonba. Kiszúrta viszont a Szerencsi Válasz!

FRISSÍTVE: Mint kiderült, valóban említi egy XVII. századi összeírás Tiszavasvár nevét a Rákócziak birtokai közt. Hogy azonban pontosan hol volt a szóban forgó település, nem tudjuk. Nagy valószínűséggel a szóban forgó dokumentumban is elírták a település nevét. Részletek itt.

Őket azért is érdekelhette a felirat, mert azon - szerintem nagyon szellemesen - Rákóczi birtokait veszik sorra. Köztük van Szerencs is, de Tiszavasvári is. Vagyis, ahogy a feliraton szerepel Tiszavasvár. Ami ugyan elsőre logikusan néz ki, mert olyan település valóban van, hogy Vasvár. Csak hogy a szóban forgó város Vasvári Pál után kapta a nevét 1952-ben. Szóval olyan, hogy Tiszavasvár sajnos nincs.

Kíváncsian várom, mi lesz. Vagy átjavítják a feliratot, vagy megmarad ez is olyan feliratbakinak, amilyenekért a helytörténészek és a városi legendákra éhes polgárok rajonganak?

[A Fővárosi blog fotója 2010-ben készült az építkezésen]