Fantasztikus térkép Józsefvárosról: valamennyi ház kora szerint színezve rajta

2013.12.10. 12:19
Nagyításért kattints a képre!
Nagyításért kattints a képre!
Fotó: Airdace / Városi Metamorfózisok

Gyönyörű térképet alkotott Airdace és egyből meg is osztotta blogján, a Metamorfózisokon. Az alapötletét az az oldal adta, amelyen Hollandia valamennyi háza rajta van, színekkel jelölve a koruk. Persze ilyen roppant vállalkozásba fogni Magyarországon nem lenne olyan egyszerű. Nem csak azért mert ehhez egy bloggernek kevés az erőforrása, de azért sem, mert nincsenek meg hozzá a szükséges adatbázisok. Kisebb léptékben azonban már el lehet kezdeni a munkát.

Például Józsefvárosban. Hogy miért pont ott? Mint Airdace írja:

Józsefváros házai magyarázat.jpg

1. Lelkes nyolckerületi lokálpatriótaként egyértelmű;

2. Ez Budapest egyik legváltozatosabb kerülete építészeti szempontból is;

3. Vannak építéstörténeti adatok, mégpedig akerületi MSZP oldalán,

4. A kerületi szabályozási terv átnézeti oldalát kitűnően lehetett használni erre a célra (mivel rajta vannak az épületkontúrok is).

Mint írja, néhány óra munkával rakta össze a térképet, mely persze nem biztos, hogy száz százalékos, hiszen lehetnek tévedések az adatbázisokban. Nem színezte ki az ipari épületeket és azokat a toldott-foldott földszintes házakat, amelyek kora pontosan meghatározhatatlan.

Bár a kerület nagy része 1875-1900 között (piros) épült ki, jól kivehetők egyrészt a legújabb projektek (pl. Corvin sétány), másrészt a Palotanegyed XIX. század első feléből származó épületei (például a Nemzeti Múzeum).

A térkép persze egyelőre nem olyan kattintgatható, zoomolható, mint a holland példakép, de már most, egyszerű képfájlként is nagyon izgalmas. Nagyobb felbontásért kattintsatok a képre, vagy innen le tudjátok tölteni igazán nagyban.

További részletek Airdace posztjában, ahol a szerző azt ígéri, más kerületek térképén is dolgozik már.