Mégsem hibás Tiszavasvár neve a 4-es metróban. Vagy ha igen, akkor az egy több száz éves hiba!

2013.12.11. 12:43

64497_549817305076762_771532276_n[1].jpgFotó: BKK

Néhány napja a Szerencsi Válasz nyomán az Urbanistán is megjelent, hogy hibásan írták az egyik település nevét a Rákóczi téri metrómegállón, ráadásul öles betűkkel, betonba. Nos mint kiderült, tévedtünk: nem Tiszavasvári nevének végéről maradt le az i betű, ugyanis a korabeli dokumentumok szerint a Rákócziak birtokai közt valóban szerepelt egy ilyen nevű település. Csak épp nem tudjuk hol volt.

Mint Dévényi Tamás, Ybl-díjas építész írja:

A cikkben citált Tiszavasvár településnév nem elírás, az alábbi forrás alapján került a Rákóczi birtokok közé:

Magyar Nemzeti Levéltár (korábbi nevén: MOL)
U et C = UC 47:16
Rákóczi javak összeírása 1686. május 31.
57 oldal, latin nyelvű
Az összeírás az Aranyosmedgyeshez tartozó Rákóczi javakat veszi számba.
Az összeírás végén a részbirtokok felsorolása:

"Rákóczi javak: Apa portio - Görbed portio - Josephháza (Józsefháza) portio - Fejér Gyarmath oppidum - Tisza Becz (Tiszabecs) portio - Rákos portio - Tiszavasvár portio - ....

(Köszönöm Ritook Pál művészettörténész és Várkonyi Gábor történész segítségét.)

A hivatkozott forrást a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján bárki megtekintheti.

Vagyis a szóban forgó Tiszavasvárnak aligha van köze az 1952-ben létrejött Tiszavasvári városhoz, de hogy melyik mai települést jelöli vagy hogy egyáltalán áll-e még az a település, nem tudjuk. Mindenesetre Aranyosmeggyes közelében kell keresni (vagyis Tiszavasváritól feljebb a folyón).

Persze az is lehet, hogy csak egyszerűen elütötték a nevét 1686-ban...

Mindenesetre az jó hír, hogy javítani nem kell a feliratot, így tökéletes, ahogy van. Ja és kedves olvasók, aki tudja hol volt Tiszavasvár, az ossza meg velünk!

FRISSÍTVE: Aeidennis máris reagált a posztra

"Aranyosmeggyes, Apa, Görbed, Józsefháza, Fehérgyarmat, Tiszabecs Szatmár vármegye, Rákos valószínűleg Beregrákos lehet Bereg vármegyében. Létezik egy TiszaSasvár Ugocsa vármegyében és létezik egy Batizvasvári, Szatmárnémetitől északkeletre, elég közel Aranyosmeggyeshez, de a Szamos és nem a Tisza mellett. Ha nincs elírva az urbárium, akkor Tiszavasvár a Rákóczi-féle polgárháború alatt pusztulhatott el."