A világ öt legrémesebb forgalmi dugója. Volt, amikor 18 millió autó torlódott fel

2014.01.14. 13:17

Fotó: MTI/Totalcar

Na tessék. Panaszkodunk, hogy így építkezés, úgy sávszűkítés, meg egyéb ördögi szörnyűségek, erre kiderül, hogy sehol nincsenek a problémáink a világtörténelem legnagyobb dugóihoz képest. A Gizmodo ugyanis összeszedte a világ öt legnagyobb gépkocsi-torlódását. Globális lista Kínától Brazíliáig, de van egy egészen közeli is köztük! Ahogy nézem, a szerzőknél nem csak a számok - kilométerek és darabszámok - számítottak. (És mielőtt a szememre vetnétek, igazatok van, valahol a csoda sem segíthetett volna.)

Na akkor lássuk időrendben visszafele:

 

2013 november - São Paulo, Brazília

Amúgy is itt vannak a legrémesebb dugók állítólag, egy ideje már el sem érik a világsajtó ingerküszöbét a rekorddöntések. A legutóbb 2012-ben hallottunk róluk Magyarországon, akkor a városi úthálózat egynegyedén, 249 kilométeren állt a forgalom (ez van a nyitóképen is) 

Pedig azóta több sikert is elkönyvelhettek a dugónövelés terén: tavaly júliusban már 300, novemberben pedig 309 kilométeren bénult le a város. (A teljes monitorozott úthálózat több mint harmadán - bravó!)

Ilyen helyzetekben persze már nem idegeskedhet az ember, hanem hozzászokik, amennyire lehet. A vezetők és az utasok ügyes-bajos dolgukat intézik, esznek, borotválkoznak, filmet néznek vagy megismerkednek leendő házastársukkal.

 

2011 február - Chicago, USA

900 autó nem tűnik olyan soknak, nem is a kocsik száma miatt vették be a listára ezt a remek dugót. Hanem a városra zúduló bő 30 centi hó miatt, ami teljesen megbénított a közlekedést. Az emberek egy része a dugóban éjszakázott hólepte kocsijában az út közepén, másik részük inkább kiszállt és otthagyta az autóját. A gazdátlanul álló járművek azután pompás torlódásokat generáltak a város más részein is.

Végül aztán a hatóságok távolították el a forgalmi akadályokat, a nagy fejetlenségben véletlenszerűen szállítva a kocsikat különböző ideiglenes telephelyekre. Jó időbe telt, míg a tulajdonosok egyáltalán megtalálták az autókat, és sokszor abban sem volt köszönet, mert jó pár egymás hegyén hátán állt.

 

2010 augusztus - Peking, Kína

A 100 kilométeres, 11 napig tartó dugó egyszerűen útépítési munkák miatt alakult ki a Tibet felé tartó gyorsforgalmi úton. Na jó, állítólag pár kisebb koccanás is kellett hozzá. Lokális szinten mindenesetre gazdasági fellendülést hozott: a környékbeliek négyszeres áron árulták az élelmet és tízszeres áron a vizet.

 

1990 április - Kelet- és Nyugat-Német határ

Ez volt a berlini fal leomlása utáni első húsvét, amikor az emberek amúgy is ellátogatnak a rokonaikhoz. Pláne akkor, ha vagy negyven éve nem látták őket. A határ ugyan megszűnt, de azért átmenni továbbra is csak az átkelőkön lehetett. Illetve nem lehetett, akkora volt a forgalom. Állítólag 18 millió kocsi ragadt be országszerte.

 

1969 augusztus - Woodstock, USA 

Az 50 ezresre tervezett fesztiválra érkező félmillió ember nem csak a helyszínen okozott gondot, de az odavezető utakon is. Ráadásul a rendőrségnek semmiféle B-terve nem volt, de még csak nem is rögtönzött semmit. A közönség - rendes hippikhez méltón - többnyire otthagyta a francba a kocsiját és begyalogolt a fesztiválra, a fellépők egy része meg - rendes rocksztárokhoz méltón - állítólag helikopterrel érkezett meg végül.

***

A neten amúgy se szeri, se száma a hasonló listáknak, szóval máshogy is összeállhatna a top 5. Ahogy a Gizmodo-kommentekben többen is felvetik, vannak azért nagy helyzetek, amik kimaradtak, például Isztambul, ahol állítólag szünet nélkül, éjjel-nappal dugó van. És ti mit vennétek bele?