Na mely magyar városok vannak rajta a Daily News óriásföldgömbjén?

2014.02.04. 15:28
4 hozzászólás

dailynews1.jpg

A földgömb ma. Fotó: Scounting NY

A Daily News egyike a legnagyobb amerikai napilapoknak és volt idő, amikor ez sokkal többet jelentett mint ma. Az ereje teljében levő médiabirodalom 1931-re egy hatalmas art déco felhőkarcolóba költözött. A mára műemlékké nyilvánított épületnek már a bejárata is lenyűgöző, de ami igazi csoda az az aulája. Persze nevezhetnénk lobbinak, vagy szerényen recepciónak, de azt hiszem nagyon messze járnánk a valóságtól.

dailynews5.jpg

Az épület bejárata. Fotó: Scounting NY

A Scounting NY legfrisebb posztjában ezt a helyiséget mutatja be. A legszebb, hogy az ember simán besétálhat, körülnézhet - nem néznek rá ferde szemmel. A környezet is pazar, de ami a legszebb, az a közepén forgó 3,6 méteres földgömb, mely tíz percenként tesz meg egy fordulatot.

dailynews2.jpg

Egy 1941-es képeslapon. Fotó: Scounting NY

Mondanám, hogy tökéletes Batman-díszlet (ahogy azt mondani szoktam itt az Urbanistán a hasonló épületekre), de valójában a Superman díszleteként ismerte meg a világ.

dailynews4.jpg

1978-as Superman-film díszleteként. Fotó: Scounting NY

A posztban szépen végigveszik a rengeteg szép műszert és díszítőelemet és a szerzővel együtt rácsodálkozhatunk, hogy milyen furcsa részletek vannak az utoljára 1967-ben aktualizált (de szép régi stílusú) földgömbön. Mondjuk Spanyol-Szahara, meg Mandzsúria. Szerencsére Kelet- és Nyugat-Németország is elég érdekes volt a bloggernek, így lekapta velük együtt hazánkat is.

Egész formás, bár innen nézve kicsit azért elnyúltnak tűnik észak-keletre, de teljesen rendben van. Az meg külön klassz, hogy hány városunk szerepel rajta! Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged. Ha a határokon túliakat is ideveszem: Arad, Temesvár, Kolozsvár, Brassó, Újvidék, Pozsony. Fantasztikus milyen részletes.

dailynews3.jpg

Európa a földgömbön. Fotó: Scounting NY

Na de ha az egész földgömb érdekel, kattintsatok át az eredeti posztra, érdemes!